Cumhurbaşkanı Gül, 2012-2013 Adli Yılının başlaması nedeniyle bir mesaj yayımladı. Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan ve Cumhuriyetin değiştirilemez temel nitelikleri arasında olan hukuk devleti ilkesinin, modern demokratik rejimlerin belirleyici vasıflarından biri olduğunu belirten Gül, temel hak ve hürriyetleri teminat altına alan; vatandaşların hukuki güvenlik içinde bulundukları, devlet organlarının hukuka bağlı olarak görev yaptığı bir sistemi ifade eden hukuk devleti ilkesinin, demokrasinin güçlenmesi ve gelişmesi için de hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Gül, "Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı, bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bu nedenle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının temin edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve adaletli bir düzenin gerçekleştirilmesi bakımından vazgeçilmez bir zorunluluktur" dedi.
Mesajında, adalet kavramına da vurgu yapan Gül, adaletin devlet ve toplum hayatındaki en yüce değerlerden biri olduğunu ve adaletin gecikmeden tecelli etmesinin, devlete duyulan güveni yükselteceğini belirterek şöyle devam etti:

"Bu vesileyle, hukuk sistemimizin evrensel normlar ve değerler ışığında geliştirilmesini, demokrasi ve insan hakları alanlarındaki standartlarımızın daha da ileriye taşınmasını amaçlayan çalışmaların kararlılıkla sürdürülmesinin önemini vurgulamak istiyorum. Başta yeni anayasanın hazırlanması olmak üzere bu çalışmalar yürütülürken, yargının dile getirilen sıkıntılarına çözüm üretilmesi yanında, adaletin tecellisini geciktiren sorun ve uygulamaların ortadan kaldırılmasına öncelik verilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, özellikle kamuoyunda tartışılan davalarda gösterilen dikkate rağmen, adalete ilişkin bazı yersiz duyguların gelişmesine fırsat vermemek için, azami özen ve titizliğin gösterilmesinde fayda olduğu kanaatindeyim. Türk yargısının; kurumları ve ülkenin her köşesinde fedakârca görev yapan hâkim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarıyla, hukuk sistemimizin daha iyi noktalara getirilmesi amacıyla katkılarını devam ettireceğine inancım tamdır. 2012-2013 Adlî Yılında, adaletin tevzii için gecesini gündüzüne katan yargı çalışanlarına başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum."




Anka