Cumhurbaşkanı Gül, Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonu'nda ilk kez verdiği konferansta, 162 yıllık geçmişe sahip akademiye gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirerek, son günlerde terör olaylarında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerine geçmiş olsun dileğinde de bulundu. Askerle ve silahlı kuvvetlerle duyduğu gururu dile getiren Gül, Türk askerinin sadece vatanını korumadığını, insanlık adına da görevler yaptığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, askerin yurt dışında yaptığı görevlerin Türkiye'ye büyük bir güç kattığını belirterek, soğuk savaşın bitmesiyle birlikte geçmişteki düşünce kalıplarının geçerliliğini kaybettiğini dile getirdi.

"Kim dost, kim düşman belli değil..."

Enformasyon teknolojisindeki değişimlere insanların kendisini adapte etmesinin değişimden daha fazla zaman aldığını, bunun da zorlukları beraberinde getirdiğini kaydeden Gül, "Son yıllarda özellikle iki kutuplu dünya ve soğuk savaş dönemi bittikten sonra ortaya artık tahlili zor bir dünya da çıkmaktadır. Kim dost, kim düşman bunları ayırt etmek de gerçekten sıkıntılı bir hale gelmektedir" dedi.

Eski dünyada kim dost, kim düşman analiz etmenin kolay olduğunu da ifade eden Gül, "Bugünkü dünyada bazen komşunuzdan, bazen müttefikinizden, bazen en yakın kardeş bildiğinizden, bazen de içine girmek için uğraştığınız birliklerden dostça, düşmanca tavırlar farklı farklı gelebilmektedir. Bunları hepimizin yeniden değerlendirilmesi ve çok dinamik bir sürece girdiğimizi kavramamız gerekmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, yaşanan süreçte Türkiye'nin de değiştiğini ve geliştiğini unutmamak gerektiğini belirterek, "İstesek de istemesek de bu dünya herkesi etkilemektedir. Türkiye arzulu bir şekilde bu değişimin içindedir. Ülkemizde siyasetten ekonomiye, ticarete, hukuk sistemimize, sosyal hayatımıza kadar her şeyde köklü bir değişim söz konusudur. Bu dönüşümün esas hedefi günümüz dünyasına ayak uydurmak, çağın gereklerini yapmak ve geride kalmamaktır" dedi.

Gül, terörün bugün Türkiye'nin birinci meselesi olduğunu belirterek, "Bu konu Türkiye'de tam kontrol altına alınmadan, Türkiye'nin diğer konularında gelişmek ve ileri gitmek zordur. Bunu bildiği için zaten terör karşımıza çıkmaktadır. Türkiye, bu engeli aşmak ve bu tuzaktan da kurtulmak zorundadır. Terörün birçok çeşitli yüzü de vardır. Bizimki maalesef en kötüsüdür. Çünkü bölücü ve etnik bir temele dayalı bir terördür. O bakımdan işimiz belki başkalarından daha zordur. Bu sebeple terör uzun soluklu ve akıllı bir politika ile defedilecektir. Her şeyin başında devletimizin ve milletimizin kararlılığı ve mücadele azmi gelmektedir" diye konuştu.

"Bu zor işi başaracağız"

"Terörün beslendiği coğrafyayı bilenler, bu mücadelenin öyle çok kolay olmadığını da kavrarlar" diyen Gül, "Kolay olmadığı derken, herhangi bir şekilde bıkkınlık değil, bu zor ama bu zor işi başaracağımızı söylemek istiyorum" dedi.

Dışarıdan bilen veya bilmeyen herkesin konuyla ilgili yorumların yapıldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'nin Irak sınırının 350 kilometre olduğunu, aslında kuş uçuşu bunun daha kısa olduğunu ve o coğrafyanın nasıl bir coğrafya olduğunu gidip görmeyenler tahayyül edemezler. Ben Şırnak Hakkari arasında hem karayolu hem havayolu ile giden gelen bir insanım. Dünyayı da görevlerim icabı çok dolaşan bir insanım. Buraya benzer bir coğrafyayı ancak Pakistan'dan Afganistan'a, Tacikistan'dan Afganistan'a giderken görürsünüz. Dolayısıyla hemen işin kolayına kaçıp, 'niçin kontrol edilemiyor, niçin şurada şu karakola şöyle oluyor?' soruları sorulurken önce işin bu tarafını herkesin bilmesi gerekir. Asimetrik savaş dediğimiz her türlü gayri nizami ve hukuki yolları reddeden, hiçbir değerler sistemiyle de kendini bağlı görmeyen terör örgütünün, tabi ki yeri geldiğinde kalleşçe, yeri geldiğinde başka türlü bir mücadele içerisinde dünyanın en büyük başkentleri ve en güçlü güvenlik engellerini bile aştığını hepimiz biliyoruz" dedi.

"Terör örgütü panik içinde..."

Gül, son terör olaylarının tamamen panik içinde ve nereye gittiğini bilmeyen bir terör örgütünün davranışları olduğunu belirterek, "Kendisine alan kalmayacağını fark eden terör örgütü, böyle bir panik ve acelecilikle son saldırılarını yapmaktadır. Bu işi Türkiye'de tehdit olmaktan çıkarmak için ne gerekirse yapılacağını hem dünya, hem terör örgütü bilmelidir" dedi.

"Özellikle son dönemde ülkemizde demokratik ve hukuk standartlarının tüm alanlarda yükselmesini kendisine tehdit gören bölücü terör örgütü saldırılarını artırmaya başlamıştır" diyen Gül, demokrasilerin teröristlerin istismar edeceği alanları yok ettiğini, terörü ve teröristi izole ettiğini, böylece terörle mücadelenin de kolaylaştığını vurguladı.

Gül, "Şüphesiz ki terörle mücadele stratejilerimiz daima gözden geçirilmekte, alınacak yeni tedbirler varsa bunlar alınmakta ve bu konudaki kararlılığımız her fırsatta teyit edilmekte ve tekrarlanmaktadır. Devletimiz, milletimiz, bütün güvenlik kuvvetimiz, başta TSK olmak üzere hep beraber, sonuna kadar, kararlı bir şekilde bu işten kurtulmak ve bu işi Türkiye'de tehdit olmaktan çıkarmak için ne gerekirse yapılacağını hem dünya hem terör örgütü bilmelidir. Bu slogan olarak gelebilir ama bu devletin kararlılığıdır. Onun için bunu burada sizlerle bir kez daha tekrarlıyorum. İnanıyorum ki terör örgütünün bu paniği sebepsiz değildir, bunu hepimiz yakın gelecekte göreceğiz" dedi.

Gül, "Çevremizdeki istikrarsızlık bölgelerinde barış, huzur ve refahın temin ve tesisine yönelik katkı imkanlarımız artmış, bütün buralarda varlığımızı göstermeye başlamışız. Aynı coğrafyayı paylaştığımız ülkelerle bölge barışına, huzuruna ve refahına katkı sonucu elde edeceğimiz müşterek menfaatler artmıştır" dedi.




Cnn Türk