Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisi'nde oylanacak olması nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

"Fransa Ulusal Meclisi'nin gündeminde bulunan, ülkemize ve milletimize yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa çalışmasını kabul etmemiz sözkonusu değildir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu girişimden en kısa sürede vazgeçilmesini temenni ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklaması şöyle:

"Fransa Ulusal Meclisi'nin gündeminde bulunan, ülkemize ve milletimize yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa çalışmasını kabul etmemiz sözkonusu değildir.

Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen ve objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşürecek bu girişimden, en kısa sürede vazgeçilmesini temenni ediyorum.

Ne garip ve düşündürücüdür ki, bu tür girişimler hep seçim öncesi dönemlere rastgelmektedir. Fransa'nın, yüzyıllara dayanan Türk-Fransız dostluğu, ortak menfaatleri ve ittifak bağlarını küçük siyasi hesaplara feda etmeyeceğini ümit etmek istiyorum.
Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır.

Fransa'da aklın ve sağduyunun hakim olmasını ve bahsekonu yasa tasarısının gündemden düşürülmesini, tarihin yazımının tarihçilere bırakılmasını bekliyoruz."



ANKA