Cumhurbaşkanı Gül, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile beraberindeki 96. dönem kaymakam adaylarını Çankaya Köşkü'nde kabul etti.
Gül, kaymakamlara hitaben yaptığı konuşmada, kaymakam adaylarının çok çetin sınavlar ve eğitim sürecinden geçtiğini, kura çektiğini ve kamu yönetiminin en değerli mülki idare amirleri olarak görevlerine başlayacaklarını söyledi.
Devlet idaresi olarak kamu yönetimine çok önem verdiklerinin altını çizen Gül, kamu yönetiminin temel direğinin de kaymakamlık olduğunu belirtti. Gül, kamu yönetimine kaymakamlıkla başlayanların başarılarıyla en üst mevkilere geldiğini ifade etti.
Bunun bilincinde olunduğu için, devletin kaymakam adaylarını en iyi şekilde yetiştirmekten kaçınmadığını vurgulayan Gül, adayların vizyonunun gelişmesi için ve başka ülkelerdeki yönetim tarzlarını tanıması için yurt dışına gönderildiğini, yurt dışındaki üniversitelerde eğitim aldıklarını anlattı.
İlçelerde genel idarenin başının kaymakamlar olduğunu dile getiren Gül, güvenlik, sağlık, eğitim gibi her konunun sorumluluğunun kaymakamlarda olacağına dikkati çekti. Gül, kaymakamların, gittikleri yerin lideri olacağını ifade ederek ''Gittiğiniz yerde devleti, hükümeti, beni siz temsil edeceksiniz. Dolayısıyla devletin kapısı sizsiniz'' dedi.

-''Zevkli ve heyecanlı bir iş''-

Adayların göreve başladıkları yerde vatandaşa devletin gücünü, büyüklüğünü ve şefkatini göstereceğini ifade eden Gül, şöyle konuştu:
''Vatandaşın göreceği ilk devlet kapısı sizsiniz. Onun için bu bilinç içinde herkesi kucaklayarak, dikkatle dinleyerek, herkesi sahiplenerek ve sorunları yerinde görüp onları çözme azminde olacaksınız. İlçelerin ekonomik, sosyal hayatının gelişmesi, eğitimin iyileşmesi, çevrenin kollanması, tarımın geliştirilmesiyle siz ilgileneceksiniz. Bunun çok zevkli ve heyecanlı bir iş olduğuna inanıyorum. Ne kadar zor yere gidiyorsanız sizi o kadar da memnun etmesi lazım çünkü bunlarla ileride karşılaşamayabilirsiniz. O zorlukları aşabilirseniz, zor meseleleri halledebilirseniz bu size hem çok büyük bir tatmin verir, vatana ve millete yaptığınız hizmetten dolayı hem de kariyerinizde çok önemli bir adım olur.''
Cumhurbaşkanı Gül, Ankara ile şehirler ve ilçeler arasındaki iletişim imkanlarının gelişmişliğine de değinerek, ''En ücra köşede bile ne olup bittiği buradan takip edilebildiği gibi siz de buraları takip edebiliyorsunuz. Onun için hiçbir mazeret yok artık. İhtiyacınız neyse onu hemen iletin'' diye konuştu.

-''Yeter ki atalet olmasın''-

Devletin imkanlarının artık eskisiyle karşılaştırılamayacak durumda olduğuna değinen Gül, kaymakamlara şöyle seslendi:
''Her şey size bağlı. İnisiyatif alın, çok dinamik olun, çalışkan olun, asla idare-i maslahatçı olmayın. Yoksa hiçbir şey değişmez. 'Kamu yönetiminde her şey rölantide gitsin' derseniz, hiçbir değişiklik olmaz. Gittiğiniz yerde bir heyecan oluşturabilirseniz, 'zorlukları aşacağım' diye hedef koyarsanız bunların hepsini başarabilirsiniz. Sizler artık takip ediliyorsunuz, yaptığınız güzel hareketler takdir ediliyor. Yaptığınız şeyi sadece halk değil, yöneticileriniz de biliyor. Yeter ki bir atalet olmasın. Ataletin olduğu yerde hiçbir değişiklik olmaz, değişikliğin olmadığı yerde de hiçbir başarı ortaya çıkmaz.
Halbuki bizim hala birçok ilimizin, hele hele ilçelerimizin çok büyük değişime ihtiyacı var. Anadolu'da çok güzel illerimiz var ama ilçelerine gidersiniz, insan hayrete düşer. İlçelerde imar, sağlık, eğitim ve her bakımdan yapılacak çok iş var.''

-''En önemli konu eğitim''-

Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamların en çok eğitime önem vermesini isteyerek, fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda kaymakamlara önemli görev düştüğünü söyledi. Kağıt üzerinde fırsat eşitliği olduğuna, ancak pratikte bazı zorluklar bulunduğuna dikkati çeken Gül, ''Kız, erkek herkesi okumaya zorlayacaksınız. Fırsat eşitliğini hayata geçirmek için çalışın'' dedi.
Kaymakam adaylarına görevlerinde başarılar dileyen Gül, 96. dönem birincisi Faruk Bülent Baygüven, ikincisi Mithatcan Kutluca ve üçüncüsü Nursan Vural'a kol saati hediye etti.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de yaptığı konuşmada, devletin kaymakam adayları için büyük bir zaman ve kaynak ayırdığını belirterek, kaymakam adaylarının kurs ve staj dönemi hakkında bilgi verdi. Şahin, ''Devlet-vatandaş ilişkilerinde aracı rolü üstlenen kaymakamlarımız, kendileri için harcanan her kuruşun karşılığını güzel yurdumuzun insanlarına çok kısa sürede hizmet olarak ödeyeceklerdir'' dedi.
Kaymakam adaylarının milli ve manevi değerlere saygılı, hukukun üstünlüğü ilkesine ve insan haklarına dayalı anlayışı benimsediklerini anlatan Şahin, ''Toplumun beklentilerine karşılık olacak uygulamalar ve milletin sorunlarının çözülmesi konusunda sergileyecekleri sağduyulu yaklaşımlar devlete olan güven ve saygıyı artıracağı gibi devlet ve vatandaş bütünleşmesine imkan oluşturacaktır'' diye konuştu.


AA