Star'dan Yakup Bulut'un haberine göre; Dışişleri Bakanlığı’nda daha önce Ataşe Yardımcılığı Atamaları’nda dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün imzasının taklit edilmesinden sonra ikinci bir sahte imza skandalı patladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün bakanlık yaptığı dönemde yetkilerinin Müsteşar ve Müsteşar Yardımcısı’na devredilmesini içeren “olur” belgesinde sahte imza kullanıldığı İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Kurumu raporuyla kesinleşti.  Star’ın ulaştığı raporda; 11 Temmuz 2003 tarihinde düzenlenen  “Özlük İşleri Alanında İmza Yetkisi Devri”ni içeren “olur belgesi”ndeki imzanın, Gül’ün elinin ürünü olmadığı belirtiliyor.

KALELİ’NİN ‘A’ HARFİYLE  AYNI

Raporda, şüpheli imzanın Gül’ün mevcut imza örnekleriyle şekilsel açıdan tamamen farklı olduğu ve kopya, serbest taklit ya da üstten çizme suretiyle oluşturulmuş bir taklit imza da olmadığı ifade edilerek, “Bu nitelikte bir imzanın ancak Sayın Abdullah Gül adına atılmış hayali bir imza olduğu söylenebilir” denildi. Adli Tıp enstitüsü Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Jale Bafra tarafından hazırlanan Adli Tıp Raporu’nun teknik inceleme bölümünde, imzada kullanılan “A” harfinin belgede imzası bulunan Elçi Bahadır Kaleli’nin imzasının başında bulunan “A” harfi ile aynı şekilde yapıldığına dikkat çekiliyor.

RAPORUN SONUCU KESİN

Gül’ün tüm imzalarının incelenmesiyle hazırlanan raporda, grafometrik inceleme sonucunda bu imzanın Gül’e ait olmadığının tespit edildiği ifade edildi. Raporda, sahte imzanın belgedeki yerine de dikkat çekilerek şöyle denildi: “Bakan tarafından atılan olur imzasının normalde diğer imzalardan sonra ve altta olması gerekirken, bu imza üst kısımda yazı metninin hemen altında diğer imzaların ortasında bir yerde bulunmaktadır. İmzanın üstünde atılması gereken UYGUNDUR kaşesi ise, tamamen alt tarafta ve olması gereken yerde ve ayrı olarak durmaktadır.” Bu yöntemle sahte imza devri belgesinde, öncelikle Gül’ün imzasının konduğu ve bu yolla daha sonra diğer imzaların kolayca tamamlandığı değerlendiriliyor. Belgede Müsteşar Uğur Ziyal, Personel daire Başkanı Bahadır Kaleli ve Müsteşar yardımcısı Ahmet Ertay’ın imzaları bulunuyor. Raporda ‘Uluslararası kabul görmüş yöntemler, Optik aletler ve tarayıcıların kullanıldığı’ vurgulanarak sonucun kesin olduğu belirtildi. 

ATAŞE ATAMASI DA YAPILMIŞ

Gül’ün imzası daha önce de başka bir skandal olayda taklit edilmişti. 22 Temmuz 2004`te Müsteşar Vekili Ali Tınaz Tuygan başkanlığında toplanan Dışişleri Bakanlığı Komisyonu`nda, ataşe yardımcısı adayları arasında yer alan ve şartları tutmasına rağmen ataması yapılmayan Osman Nuri Çelik, konuyu yargıya taşıyınca skandal ortaya çıkmıştı. Atamalardaki imzadan Gül’ün haberi olmadığı ortaya çıkınca Çelik`in açtığı dava sonucunda 10 ataşe yardımcısının ataması iptal edilmişti. Sahte imza atıldığını eski bakanlık çalışanı Mehmet Erkan Akaltun, Bangkok Büyükelçiliği’nde görevli olduğu sırada ortaya çıkardı. Şu an emekli olan Akaltun, AK Parti Hükümeti döneminde yasalaştırılan “Bilgi Edinme Hakkı” sayesinde belgeyi bakanlıktan istedi ve imzalardan şüphelenerek durumu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi.

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100622-123741-p1k.jpg