Yargı, vekil seçilmelerinin ‘delil karartma ve kaçma' şüphesini ortadan kaldırmadığını vurguladı. Ergenekon sanığı Turhan Çömez, milletvekiliyken İngiltere'ye, Dalan ise ABD'ye kaçmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanırkenmilletvekili seçilen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliyelerini oy çokluğuyla reddetti. Gerekçeli kararda, ‘milletvekilli seçilmelerinin tahliye şartını oluşturmadığı' vurgulanarak CMK'nın 100'üncü maddesine atıf yapılması, milletvekiliyken Ergenekon sanığı olan ancak daha sonra firar eden Turhan Çömez ile statü sahibi bir isim olan firari sanık Bedrettin Dalan'ın durumunu akıllara getirdi. İkinci Ergenekon davasından tutuklu olarak yargılanan ve bu sırada CHP'den milletvekili seçilen Prof. Dr.Mehmet Haberal ile gazeteci Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerini inceleyen İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi ret kararı verdi. Sanık avukatlarının tahliye başvurusunu inceleyen mahkemenin ret kararına Mahkeme BaşkanıKöksal Şengünmuhalefet şerhi koydu. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ilişkin kararda, ‘Herhangi bir yasal dayanağı olmayan tahliye taleplerinin reddine' ifadesi dikkat çekti.

Kaçma şüphesine somut delil

Tahliye edilmeme gerekçesi arasında sayılan ve tutuklama nedenlerini düzenleyen CMK'nın 100./3maddesinde “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir” deniliyor. Tutuklama nedeni olarak ise; “Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa. Şüpheli veya sanığın davranışları delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa tutuklama nedeni var sayılabilir” ifadeleri kullanılıyor. İlgili madde ‘Devlet güvenliğine ve Anayasal düzene karşı işlenen suçlar' kapsamında değerlendiriliyor.


Çömez ve Dalan 3 yıldır firarda

Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan eski Milletvekili Turhan Çömez'in ev ve ofisinde 1 Temmuz 2008'de arama yapıldı. Çömez hakkında gözaltı kararı alındı. Ancak Çömez, milletvekiliyken sanık olduğu davada yurtdışında olduğu için 2 yıl 357 gündür firari ve tutuklanamadı. Öte yandan Yeditepe Üniversitesi ve İSTEK Vakfı'nın sahibi Bedrettin Dalan da 2 yıl 231 gündür firarda. 7 Ocak 2009'da Dalan hakkında yakalama kararı çıktı ancak Dalan, ABD'de olduğu için gözaltına alınamadı.(samanyoluhaber)

HABER: Tolga ATAR