Türkiye başta olmak üzere bir çok ülkenin karşı çıkmasına rağmen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi 7 Haziran'da aldığı bağımsızlık referandumunu yapma kararını bugün uygularken, gözlerin çevrildiği Habur Sınır Kapısı'nda ise giriş-çıkışların devam ettiği belirtildi. Habur Sınır Kapısı çevresinde türk Silahlı Kuvvetleri'nin geçen 18 Eylül'de başlattığı askeri tatbikat sürürken, diğer yandan ise sınır kapısından Irak'a giriş çıkışlar bugün de bir sorun yaşanmadan devam etti.

Sınır kapısında referandumdan dolayı geçmiş günlere nazaran yoğunlun yaşanmazken, Irak'ta işyerlerinin kapalı olması nedeniyle şoförlerin geçiş yapmak istemediği öğrenildi. Habur Sınır Kapısı yetkileleri, giriş- çıkışlarda şu anda her hangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve normal sürecin devam ettiğini söyledi. 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)'nin Habur temsilcisi Murat Tatar, Habur Sınır Kapısı'nın kapandığına ilişkin iddiaları yalanlayarak, İbrahim Halil Gümrüğü yetkilisi Fersed Ali ile görüştüğünü her hangi bir sıkıntının olmadığını söyledi. Tatar, sınır kapısında günlük rutin giriş çıkışların devam ettiğini belirterek, "Kuzey Irak tarafındaki sınır kapısın da görev yapan bir çok yetkiliyle görüştüm. Habur Mülki idare Amiri de kapıda her hangi bir sorun olmadığını giriş çıkışların şuan da da devam ettiğini söyledi" dedi.

KAPATILDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Sabah saatlerinde Türkiye'nin IKBY'ye ilk yaptırım olarak Habur Sınır Kapısını tek taraflı olarak kapattığı ileri sürülmüştü. 

BAKAN TÜFENKCİ YALANLADI

Türkiye'nin Habur Sınır Kapısı'ndan geçişleri tek taraflı kapatmasıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Gümrük Bakanı Tüfenkci, "Habur Sınır Kapısı kapatılmadı. Güvenlik gerekçesiyle sıkı kontroller yapılıyor" dedi.