UCUZ HAC BİLETİ ALIYORUZ!
Her gün yeni bir ‘model’ ile ortaya çıkan saadet zincirlerine bir yenisinin eklendiği ortaya çıktı. Bu kez toplanan paralar için, ‘Ucuz hac ve umre biletlerini toplu alıp satıyoruz’ vaadinde bulunuldu. Sisteme dahil olan kişilere de belli bir kâr payı ödeneceği kaydedildi. 27 bin TL veren kişiye 45 gün sonra 4 bin TL’lik kâr payı verildiği belirtildi.

KURYE DE GARSON DA PARA VERDİ
Bu şekilde çok sayıda kişi sisteme para yatırdı. Paranın toplandığı adreslerden birini de İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan bir hamburger zinciri şubesi oldu. Anılan şubede, asgari ücretle çalışan çok sayıda kişi de, kâr payı alacak vaadi ile para yatırdı. Anılan kişilerden kimi evini sattı kimi arabasını. Ulaşılan banka dekontlarına göre, toplanan paraların bir bölümü mağazanın müdürü Umut K.’dan Adem T.’ye banka yolu ile gönderildi.

PARALAR YALIYA ELDEN GÖTÜRÜLDÜ 
Paraların bir bölümü de, Üsküdar’da lüks bir yalı kiralayan Metin K. ve Oktay G.’nin kurduğu şirkete elden götürüldü. Sisteme yeni üye girişleri özellikle 2015 yılında hız kazandı. Metin K. ve Oktay G. üzerine kayıtlı şirketler zaman içinde büyüdü. Hamburger zinciri şubesi yanı sıra, ünlü bir giyim markasının mağazası ile, Darıca’da sinema salonu ve gıda bayisi açıldı.

ÜYE GETİREN DE ‘KOMİSYON’ ALDI 
Sisteme yeni üye kazandıran kişilerin de belli bir pay aldığı sistemde ‘ödeme sıkıntısı’ yaşanmaya başladı. Alacaklı firmaların yanı sıra, kâr payı vaadi ile para veren kişiler de ortaya çıkmaya başladı. K. ve G. adına kayıtlı şirketlere bağlı mağazalar birer birer kapandı. Bazı işyerlerinde ise haciz işlemi yapıldı. İddiaya göre, toplanan paralar ile çok sayıda gayrimenkul alındı. Konu ile ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

BANA CEZA VEREBİLECEK SAVCI YOK
Para toplayan isimlerden Adem T. ile, alacaklılardan biri ile yaptığı telefon görüşmesinde, hesapları hacizli olduğu için ödeme yapamadığını belirtiyor. T., söz konusu kişi ile yaptığı görüşmenin bir yerinde de “Bana ceza verebilecek bir savcı yok” diyor.

KÂR DA OLUR ZARAR DA
Hürriyet’in telefonla ulaştığı Adem T. konu ile ilgili özetle şunları kaydetti: “Kimseden zorla para almadım. Bir organizasyon da kurmuş değilim. Finansal modelimiz işlemedi. Bu tür işlerde kâr da zarar da olur” dedi.
Adem T. üç yıl önce de 'sizi hacca götüreceğim' diyerek çok sayıda kişiden para topladığı için gündeme gelmişti. T. anılan olay ile ilgili, İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkemenin T. hakkında beraat kararı verdiği; bu kararın ise Yargıtay'a taşındığı anlaşıldı. Söz konusu dosyanın henüz kesinleşmediği öğrenildi.


Hürriyet