Çavdar ailesinin avukatları yaptıkları açıklamada, ameliyatı gerçekleştiren doktor hakkında, 'Bilinçli taksir sebebi ile öldürmeden' dolayı suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. 


"DOKTORUN YÜZDE YÜZ KUSURLU OLDUĞU KANAATİNDEYİZ"
 

Yaşanan bu olayla ilgili iki tane izledikleri hukuki yol olduğunu ifade eden Avukat Memduh Oğuz, "Burada Çavdar ailesini, tüm bireylerini temsil ediyoruz. Birincisi, bu mesele ile ilgili gerçekten ihmal edilen bir takım şeyler var. Bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk, soruşturma devam ediyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunmamızın ana sebebi bu olayda bir tıp hekiminin yapması gereken, birtakım olmazsa olmaz neticelerin burada göz önüne alınmaksızın yapılmamasıydı. Serdar Nasır isimli doktor, onama ilamını imzalattım diyor. Onama ilamında yüz nakli ile ilgili olan bildirimi var. Oysa burada iki kol ve iki bacak nakli yapılmış. Hastayı sadece iki kol nakil yapacağız diye çağırıyorlar. Daha sonra diyorlar ki buraya kadar gelmişsin iki bacağı da nakledelim diyorlar. ve 45 kiloluk bir hastaya toplam 45 kilo daha ağırlık olan bir organ nakil yapılıyor. ve kalp rahatsızlığı olan bir hikayesi var hastanın. Annesi kalp krizi geçirmiş, babası kalp krizinden vefat etmiş. Genetik olarak kalple ilgili ciddi sıkıntıları var ve buna rağmen, bunların hiçbir tanesi göz önüne alınmıyor. ve 45 kiloluk bir hastaya 45 kilo daha organ naklediliyor. ve daha sonra da bu kalbin bu organları beslemesi bekleniyor. Bunlar tabi bizim tıp ile ilgili sadece soyut olarak gözlemlediğimiz şeyler. Bunların ne olduğunu, hataların nerede olduğunu, muhakkak adalete intikal ettirdik, bunlar muhakkak ortaya çıkacaktır. Doktor Serdar Nasır ile ilgili savcılıktaki takibimiz de devam etmektedir. ve biz kesinlikle Serdar Nasırın bu meselede yüzde 100 kusurlu olduğu kanaatindeyiz. Buna izin veren makamların da burada kusurlu ve suçlu olduğu kanaatindeyiz. Bu davalar onun için açıldı" diye konuştu. 

"10 YILA KADAR CEZASI VAR" 

Savcılık suç duyurusunu, Serdar Nasır aleyhine bulunduklarını ifade eden Avukat Memduh Oğuz, "Ancak açtığımız maddi, manevi tazminat davasını yasal prosedür gereği, onun bağlı bulunduğu, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü adına açtık. Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü eğer bu davanın neticesinde bir tazminat ödemek durumunda kalırsa, bunu Serdar Nasır'a kendi iç ilişkisi bağlamında rücu etme hakkı vardır, muhakkak. O bizimle ilgili olan bir mesele değil. 620 bin liralık tazminat davası açtık. Bunun 20 milyar lirası maddi tazminat davası, annesi ile ilgili, diğerleri de bütün fertlerle ilgili. Kardeşler Ümit Çavdar, Mutlu Çavdar, Hüseyin Çavdar, Fatma Çavdar ve Naciye Kınacı olmak üzere 5 tane davacı var. Rektörlük tüzel kişiden istediğimiz rakam 620 bin TL. Bunun 600 bin TL'si manevi tazminat, 20 bin TL'si maddi tazminat" dedi. Doktora yöneltilen suçlama ile ilgili de bilgi veren Oğuz, "Bilinçli, taksir sebebi ile öldürmeden dolayı biz suç duyurusunda bulunduk doktor hakkında. Bu ciddi bir suç. 10 yıl kadar cezası var" şeklinde konuştu. Hastaya ameliyattan önce doktorların en kötü ihtimalle nakledilen kol ve bacakları geri alırız dediğini öne süren Memduh Oğuz, "Hastaya eski haline dönersin, biz seni evine tekrar göndeririz demişler. ve şimdi böyle bir kolu ve bacağı olmayan bir hasta için güle oynamaya ameliyata girme sebebidir" dedi. Yapılan naklin hayatı bir önem taşımadığını da sözlerine ekleyen Oğuz, "Ama bunların hiçbirisi göz önüne alınmamış zorunlu olmamasına rağmen. Aydınlatılmamış, zorunluluk yok ve riskler çok büyük. Bunların 3'ü bir araya geldiği zaman zaten Şevket Çavdar şu an hayatta olurdu" şeklinde konuştu. 

"BU NAKİL DENEY ANLAMI TAŞIMAKTADIR" 

Yapılan çift kol ve çift bacak naklinin Türkiye'de ve dünyada ilk olması dolayısıyla bunun deney anlamı taşıdığını öne süren Avukat Meryem Gümüş, "Bu konuda normal aydınlatmadan ziyade daha detaylı bir açıklama yapılması gerekiyordu. Ama kesinlikle en ufacık ölüm riskinden dahi bahsedilmemiş ameliyattan önce. Bu da bizim en büyük iddialarımızdan biri. Yaşam kalitesini artırmak adına zorunlu bir nakil değildi. Bu da çok önemli. Belki yüzde 1'lik bile ölüm riski olduğundan bahsedilse bu ameliyatı olmayacaktı" dedi. Hacettepe Üniversitesi'nde 24 Şubat 2012 tarihinde 27 yaşındaki Şevket Çavdar'a uygulanan dünyanın ilk çift bacak ve çift kol naklinin ölümle sonuçlanmasının ardından sağlık bakanlığı, naklin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle Hacettepe Üniversitesi'nin nakil ruhsatını iptal etmişti.