HAK-İŞ Konfederasyonu, Sivil ve Demokratik Anayasa Platformu’nun bazı bileşenlerinin 10 Nisan’da İstanbul Kadıköy’de yapacağı sivil-demokratik Anayasa mitingine platformun bazı üyeleri ile ortaya çıkan görüş ayrılıkları nedeniyle katılmama kararı aldı.

HAK-İŞ’ten yapılan açıklamada Sivil ve Demokratik Anayasa Platformu’nun 10 Nisan’da Kadıköy’de yapmayı planladığı sivil-demokratik Anayasa mitinginin katılımcıları arasında HAK-İŞ’in de yer aldığı, ancak AKP’nin Anayasa değişikliği paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren HAK-İŞ ile platformun bazı üyeleri arasında görüş ayrılığı ortaya çıktığı belirtildi. Açıklamada, “Bazı çevrelerin politik ayrışma ve itiraz fırsatını değerlendirme arzusunu anlayışla karşılarız. Ama bilinmelidir ki; yasaklar karşısında daha makul gerekçelerle bile olsa tereddüt içeren siyasi duruşlar yasakçılara ve yasakçı hamlelere tersten toplumsal destek ve dolaylı meşruiyet sağlar. Demokrasiye içtenlikle inananların böylesine ölümcül bir yanlış içerisinde olmalarını kabul edemeyiz” denildi.

HAK-İŞ’in “Anayasa’nın tümden değiştirilmesi talebinin” bu mitingle “Anayasa’yı değiştirtmem” söylemine dönüşmesine karşı olduğu bildirilen açıklamada “Platformun bazı üyelerinde bu tür ‘Anayasa’yı değiştirtmem’ eğilimlerinin ortaya çıkması sonucu mitingin planlanan amacın dışına çıkması nedeniyle HAK-İŞ, Sivil ve Demokratik Anayasa Platformu’nun bazı bileşenleri tarafından 10 Nisan’da Kadıköy’de yapılacak olan mitinge katılmama kararı almıştır” denildi.

Açıklamada, HAK-İŞ’in, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifini makul ve demokratik bir adım olarak değerlendirdiği, bu sürecin Türkiye’yi AB standartlarına daha da yaklaştıracağına inandığı kaydedilerek şu ifadelere yer verildi:

“HAK-İŞ, paketin içermediklerine bakarak hayıflanmak yerine, içerdiklerine bakarak pozisyon almanın daha doğru bir yöntem olduğunu düşünmektedir. HAK-İŞ, paketin içerdiklerinin sağlayacağı kazanımları olumlu bulmakla birlikte daha iyi ve ileri bir sivil Anayasa talebini de sürdürmektedir.” (ANKA)
(HH/ÖMR)