Tüketicilerin haklarını korumak amacıyla 2003’te kurulan Tüketici Hakem Heyetleri, yargının yükünü hafifletiyor. Tüketiciler ile satıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözümleyen heyetler, il ve ilçe merkezlerinde faaliyet gösteriyor. İllerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlık bünyesinde çalışan heyetlerin tüketici mağduriyetlerinde yargıya göre daha kısa sürede çözüm üretmesi, vatandaşın bu sisteme ilgisini artırdı.
 
UZUN DAVALARA ÇÖZÜM
 
Hakem heyetleri 2012’de toplam 466 bin başvuruyu vatandaşın yargıya gitmesine gerek kalmadan çözdü. Söz konusu dosyaların yargıya gelmesi durumunda 250 bin başvurunun yerel mahkemelede, 50 bininin ise Yargıtay’da görüleceği belirtiliyor. Bunun da yargının iş yükünü artırıp davaların uzamasına neden olacağı kaydediliyor.
 
15 GÜN İÇİNDE İTİRAZ HAKKI
 
2013 için değeri bin 191 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda hakem heyetlerine başvuru zorunlu. Heyetin kararının tarafları bağlayıcı niteliği bulunuyor. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz edebiliyor. Bu rakamın üzerindeki uyuşmazlıklar için de hakem heyetine başvurulabiliyor. Ancak bu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Heyetlere yapılan başvuruların başında banka kredileri sırasında alınan dosya masrafları ve erken ödeme cezaları bulunuyor. Heyetler, Yargıtay kararları doğrultusunda, dosya masrafı ve kredi erken kapama cezalarıyla ilgili bankaların aldığı paraların iadesine karar veriyor.
 
En geç 3 ayda karar
 
Satış işlemi sonrası yaşanan uyuşmazlıkla ilgili satın alınan mal veya hizmete ilişkin fatura ile sözleşme gibi belgelerle ikamet ettiğiniz yerdeki veya mal-hizmeti satın aldığınız yerdeki Kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuru yapılabiliyor. Hakem heyeti en geç 3 ay içerisinde kararını veriyor.
 
Tüketici mahkemelerine başvurular arttı
 
Tüketici hakem heyetleri yargının iş yükünü azaltırken, tüketici mahkemelerindeki davalarda da yıllara göre büyük artışlar dikkat çekiyor. Yalnızca Ankara’da 2009’da 5 bin 567 kişi tüketici mahkemelerine başvururken, 2012’de açılan dava sayısı 19 bin 848’e ulaştı.
 


METİN ARSLAN - BUGÜN GAZETESİ