İşi yoğun hâkim ve savcıların bir kısım işlerinin hakim-savcı yardımcıları eliyle yürütülmesi, bu şekilde hakim-savcının sadece yargısal faaliyete odaklanabilmesi amacıyla bir çok Avrupa ülkesinde bulunan adli yardımcı uygulamasının pratikte etkilerinin görülmesi amaçlanmaktadır.
 

Adli Yardımcılar: Hâkim ve savcılar üzerinde bulunun iş yükünün bir kısmı Adli yardımcılara devredilmek suretiyle, nitelikli işlere daha fazla zaman ayırmaları ve iş yüklerinin hafifletilmesi sağlanacaktır. Diğer taraftan 70′den fazla hukuk fakültesinden her yıl 8.000-10.000 kişi mezun olduğu düşünüldüğünde bu kişiler için istihdam alanı oluşturulmuş olacaktır. Hâkim açığı azalacak ve bu açık daha ekonomik bir şekilde telafi edilmiş olacaktır.

Mevcut uygulamada hâkim adaylarından istifade edilmiş ancak staj sürelerinin kısa olması nedeniyle beklenen fayda sağlanamamıştır. Staj yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bu süre uzatılmışsa da adli yardımcıdan beklenen amaca ulaşılması mümkün değildir. Bu nedenle adli yardımcılık kadrosunu ve yetkilerini belirleyen yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Adli Hizmet Uzmanlığının oluşturulması hususunun 2010-2014 yıllarını kapsayan Adalet Bakanlığı Stratejik Planında da 2.5 sayılı hedef olarak gösterilmiş ve 2011 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinin planlandığı ifade edilmiştir.

Proje Mevzuat Çalışma Grubu toplantılarında Adli Yardımcının çerçevesi çizilmeye çalışılmış ve özetle aşağıdaki kanaatlere varılmıştır:

1) Adli yardımcıların seçimi müfredatında yeterince hukuk eğitimine yer veren fakültelerden yapılmalıdır.
2) Adli yardımcılık için ayrı bir kadro oluşturulabileceği gibi hâkimlik mesleğine geçiş sistemi değiştirilerek, örneğin 5 yıl adli yardımcılık görevi başarıyla gerine getirilmesine müteakip hâkim ya da savcılık mesleğine başlanabilir.
3) Anayasa değişikliğine gerektirecek yargısal bir görev verilmeden adli yardımcılara yargısal olmayan idari iş ve işlemlerle ilgili ve sınırlı olmak kaydıyla hâkimin gözetiminde imza yetkisi düzenlenebilir. Bu bağlamda ara
kararların yerine getirilmesinde belirli müzekkerelerin doğrudan adli yardımcı tarafından imzalanıp gönderilmesi gibi işlerin yapılması düşünülebilir.

Belirtilen bu çerçevede gerek adliye müdürleri ve gerekse adli yardımcılar konusunda mevzuat çalışmaları devam etmekte olup iradeye sunulmak üzere alternatifli taslaklar hazırlanmaktadır.

Kaynak: gencbaro.org