Sanal dünyada hukuk fakültesi mezunlarının üye olabildiği adalet.org’ta ‘ Gezi Parkıolayları’ ve ‘Siyasal iktidarın yargıya bakış açısı’ konulu 2 anket yapıldı. 

Hâkimler ve savcıların sosyal paylaşım sitesi olarak da bilinen sitedeki Gezi Parkı anketine katılanların yüzde 77.6’sı, “Şiddetsiz Gezi Parkı eylemi demokratik tepki” yanıtı verdi. 

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre hâkim ve savcılara “Taksim Gezi Parkı ve sonrasındaki olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye soruldu. 
Ankete 876’sı hâkim, 593’ü savcı toplam 1712 yargı mensubu katıldı. Ortaya çıkan sonuçlar şöyle: 

- Katılımcılardan 1329’u (yüzde 77.6) “Bu olayları demokratik bir toplumun tepkisi olarak görüyorum ve onaylıyorum. Tek çekincem şiddet ve suç işlenmemesidir” yanıtı verdi. 

- 383 kişi (yüzde 22.3) ise “Bu olaylar demokratik bir tepki olmayıp, bu eyleme katılan ve destek verenleri devlete karşı suç işleyen, bozgunculuk çıkaran insanlar olarak görüyor ve onaylamıyorum” dedi. 

- Oylamaya katılan hâkimlerin yüzde 78.4’ü, şiddet içermediği sürece olayları demokratik tepki olarak algılarken, 21.5’i “Bozgunculuk” dedi. Cumhuriyet savcılarında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 74.1 ve yüzde 25.8 oldu. 

SİYASETİN GÖLGESİNDE YARGI İSTİYORLAR 
Diğer ankette ise hâkim savcılara, “Siyasi iktidarın-hükümetin yargıya bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye soruldu. Ankete 2 bin 397 yargı mensubu katıldı: 

- Katılımcıların yüzde 62.9’u, “İktidara bağımlı siyasetin etkin gölgesinde bir yargı yaratmak istiyorlar” yanıtı verdi. 

- Yüzde 28.8’i, “Bir tarafı yaparken, bir tarafı yıkıyorlar” dedi. 

- Ankete katılanların sadece yüzde 8.26’sı, “Yargının bağımsız tarafsız ve demokratik olmasını istiyorlar” dedi.