İşte Mehmet Yılmaz'ın o açıklamaları:

“15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmalarda birkaçı dışında açılmamış dava kalmadı. Az sanıklı Isparta, Bolu, Malatya gibi illerimizdeki davalarda esas hakkında mütalaalar verildi ve sonuca yaklaşıldı. 15 Temmuz darbe girişimi davalarının yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davaları da ‘Darbeye teşebbüs suçları' ve ‘silahlı terör örgütü üyesi olma' olarak ikiye ayrılıyor. Özellikle FETÖ silahlı terör örgütüyle ilgili soruşturmalar da büyük ölçüde tamamlandı. Zorunlu dava arkadaşlığı yoksa ortak bir suç işleme, birlikte hareket etme gibi bir durum yoksa silahlı terör örgütü davaları da tek sanıklı olarak açılıyor. Delil toplama, yargılama daha hızlı olabiliyor. Hakimler, savunmayı aldıktan sonra hızla karar veriyor.

KESİNTİSİZ YARGILAMA

Hakim ve savcılar çok fedakarca, kesintisiz yargılamaları Usul Yasası'na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) içtihatlarına, yargı geleneklerinin zorunluluklarına uygun olarak eksiksiz uyguluyor. Yargılamayı sulandırma, mecrasından çıkarma çabalarına rağmen mahkeme heyeti ağırbaşlılıkla, sükunetle yargılamaları yürütüyor. Tansiyonu yüksek duruşmalarda mahkeme heyetini oluşturmak, sabırla götürmek kolay değil.

Polisi de takdir etmek lazım. Delillerin önemli bir bölümü telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin çözümüyle elde ediliyor. Personel sayısındaki eksilmeye rağmen örneğin bin kişinin görev yaptığı yerde personel sayısı 500'e inmesine rağmen bir yandan da önleyici faaliyeti aksatmadan, adli kolluk görevini de eksiksiz yapıyor. Bu yoğunlukta, bu kadar çok sanıklı soruşturma ve davalarla bizden başka hiçbir ülke karşılaşmadı.

HAKİM VE SAVCIYA GÜVENİN

Yargının yükü zaten ağır… 3,5 milyon hukuk, 2,5 milyon ceza olmak üzere yaklaşık 6 milyon dosya yargıda… Yargının üzerindeki bu ağır yük inşallah önümüzdeki dönemlerde uyuşmazlık çözüm yollarının devreye girmesiyle, istinaf mahkemelerinin olumlu katkısıyla, hakim ve savcılarımızın kıdem ve deneyimleri arttıkça, eğitim kalitesini yükselttikçe davalar daha kısa sürede sonuçlanacak. Eski hakim ve savcıların davaları da tek tek açılıyor. Disiplin soruşturması yapar gibi tüm iddiaları ayrı ayrı dosyalarda topladık. Bütün delilleri adliyede ve HSK'da var.

Herkese samimi olarak söylüyorum: Türk Milleti, Türk yargısına, hakim ve savcısına güvensin. Hata da yapabiliriz. Hatanın düzeltilmesi yargı içinde zaten mümkün. Yargıda kumpas dönemi bitti. Polisle başlayan, savcılıyla olgunlaşan, bilirkişinin yoğurduğu, mahkeme kararından sonra Yargıtay'ın taçlandırdığı kumpas dönemi bir daha hiç olmayacak.

FARKLI KARARLAR

Mahkemeler örneğin ByLock'la ilgili farklı karar veriyor. Delilleri hakim değerlendiriyor. Kimisi tutukluyor, kimisi serbest bırakıyor. Geçmişte örneğin ruhsatsız silah taşıyanı bazı hakimler tutukluyor, bazıları da serbest bırakıyordu. Oysa suç aynı suçtu. Bu tamamen hakimlerin takdir hakkından geliyor. Son hüküm önemli…

Son dönemlerde yargı ile ilgili haberler çok fazla. Yapılan birçok haber, yargıya, adalete, sanığa, mağdura hiçbir yarar sağlamadığı gibi yargıya duyulan güveni de olumsuz etkiliyor. 2016 yılında tutuklanan bir kişi için bir kişinin şubat ayında gönderdiği dilekçe çok abartılıp eylül ayına kadar tutukluluk sürdüğü açıklanmayıp, tahliyenin gerçek nedeni açıklanmadan ‘biri kefil oldu tahliye oldu' şeklinde haber adalete, kimseye hizmet etmiyor. Buna rağmen maalesef böyle olaylar çoğaldı.”

Mehmet Yılmaz, ayrıca Mediha Olgun’un tahliyesinden sevinç duyarken, Yılmaz, “Daha güzel şeyler olacak” dedi.