Aydın Dalama Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Bilgin Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık yaptığı dönemde, ‘Yüzüklerin Efendisi filmindeki ‘Gollum’ karakterinin fotoğraflarını yan yana koyarak Facebook’ta paylaştığı için “kamu görevlisine hakaret” suçundan yargılanmaya başlanmıştı. Davaya bakan Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Gollum’un nasıl bir karakter olduğuna dair bilirkişi raporu isterken; Dr. Çiftçi ise devlet memurluğundan çıkarılmıştı.

Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman yürütmenin durdurulması için Aydın 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak mahkeme, geçen 24 Mart’ta, bire karşı iki oyla talebi geri çevirdi. Üye Hakim Mustafa Yusuf Alpertonga ise karara muhalif kaldı. Hakim Alpertonga, karşı oy yazısında, Çiftçi’nin yayınladığı Gollum’a ait fotoğrafların “yasaklanmış bir yayın olmadığı gibi siyasi ve ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant veya benzeri nitelikte olmadığının açık olduğunu” vurguladı.

Hakim Alpertonga, soruşturma raporunda denildiği gibi, Çiftçi’nin “fotoğrafı yayınlayarak kendi siyasi duruşunu ve karşı duruşunu teşhir ettiği, böylece seçmen tercihlerini etkileyebilecek nitelikte davrandığı” yönündeki tespitlere katılmadığını ifade etti. Alpertonga, “Bu tarzda bir yaklaşımın herhangi bir siyasi parti veya mensubu lehine veya aleyhine herhangi bir paylaşımda bulunan tüm kamu görevlilerinin görevine son verilmesi sonucunu ortaya çıkaracağı anlaşılmaktadır” dedi. 

Avukat Danışman’ın bu karara ilişkin Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da oy çokluğuyla reddedildi. 

Hürriyet - İsmail Saymaz