Sabah saatlerinde, Hakkari-Çukurca karayolunun 12. kilometresinde bulunan Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında önceden yola döşendiği tahmin edilen mayının patlatılması sonucu 7 asker şehit oldu, 11 asker de yaralandı.

Yaralı askerlerden 3'ü tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Böylece şehit sayısı 11'e yükseldi.

Aynı bölgede 1 köy korucusu da hayatını kaybetmişti.

Alınan bilgiye göre, patlama, Hakkari-Çukurca karayolunun 15'inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında bu sabah saat 09.00'da meydana geldi.

BİRİ BİNBAŞI

Hakkari-Çukurca karayolunda meydana gelen mayınlı saldırıda biri binbaşı, 11 asker şehit düştü. Olayda 9 asker de yaralandı. Hayatını kaybeden binbaşının tabur komutanı olduğu belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre, patlama, Hakkari-Çukurca karayolunun 15'inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında bu sabah saat 09.00'da meydana geldi. C-4 ve amonyum nitratla güçlendirilmiş mayın, askeri konvoyun geçişi sırasında patlatıldı. Terör örgütü mensupları, uzaktan kumandalı mayını patlattıktan sonra askeri konvoyu yoğun ateş altına aldı. Olayda 1'i binbaşı, 11 asker şehit düştü, 9 asker de yaralandı. Olaydan sonra Hakkari-Çukurca karayolu trafiğe kapatılırken, bölgede geniş çağlı operasyon başlatıldı.

Açıklamada, bölgede başlatılan operasyonların devam ettiği kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: Buna göre de yeni düzenlemeler, hazırlıklar yapılıyor. Hükümetin bununla ilgili yeni çalışmaları vardır. Silahlı kuvvetlerimizin, emniyet teşkilatlarımızın tartışılacaktır. Ramazan ayı içerisinde bu tip provokasyonları terör örgütü bunu bilinçli şekilde yapıyor. Şunu herkesin bilmesi gerekir ki devletin gücünün üzerinde güç yoktur. Her kimse Türk devletini silahla şiddetle hizaya getireceğini düşünüyorsa büyük bir yanılgı içerisine girer ve bunun maliyeti de çok büyük olur.

 

Teröristler halkımızdan daima ayrı tutulup, onlara karşı devletin gücünü gösterme durumundayız.  Bekleme falan söz konusu değildir. Ama terör örgütünün istihbaratlarına karşılık alınan tedbirler vardır. Yoksa gecesi-gündüzü söz konusu değildir. Tabi ki ramazan ayında halkın dikkatini çekmek için, özellikle Kürt vatandaşlarımızın dikkatini çekmek için, terörün ne olduğunu böyle bir ayda bile pusu kurularak, kalleşçe saldırılar düzenlendiği konusunda bütün halkımızın dikkatini çekip bu terörün ve terör içerisinde olanların bu örgütün ne olduğunu göstermek açısından söylenmiştir bütün bunlar. Yoksa zafiyet söz konusu olamaz. Gecesi gündüzü bayramı söz konusu olamaz.

 

Ama geniş anlamda yeni bir çalışmanın yapıldığını hepiniz biliyorsunuz. Bununla ilgili söylenmiş olabilir o sözler. Memleketimizde şüphesiz ki güzel şeylerin olduğu açıktır. Ama güzelliklerden hoşlanmayan, daima kötülüklerin olduğunu isteyen insanların olduğu da bir vakadır. Terör örgütü böyledir. Güzelliklerden korkan, demokrasiden korkan, bütün bölgelerimizin zenginleşmesinden korkan, oradaki insanların devletine milletine bağlılığından korkan bir örgüttür. Devletin gücü üstünde hiçbir gücün olmadığını içerde dışarıda dünya alemin bilmesi gerekir. Şehitlerimize rahmet diliyorum."

BAŞBAKAN ERDOĞAN: Bir hüznümü ifadeyle sözlerime gireceğim. Bu gece yarısı sahur vaktinde 8 yavrumuzu teröristler şehit ettiler. Şehitlerimize allahtan rağmet diliyorum. Yaralı kardeşlerime şifalar diliyorum. Milletimizin tekrar başı sağolsun diyorum. Biz bu mana dolu Ramazan ayı içerisinde özellikle sabırla devam ettiğimiz bir süreci bu yaşanan olaylarla bu mubarek ayda gölgelenmesini istemezdik. Ne yazık ki terör böyle acımasız dini olmayan bir olay. Bir fenomen... Sabrımızın, sözün bittiği yerdeyiz. Ramazan ile ilgili sabrımız bitmiştir. Bundan sonrası konuşulmaz, uygulanır. Artık her şeyi olunca göreceğiz. Terörle arasına mesafe koymayanlar da bedelini ödeyecek. Teröristlere buraları asla teslim etmeyeceğiz.

Bizim yeni dağıtımı olan dağ komanda birliğinin yerlerine intikalinden sonra bu intikali yaptıran ekibin geri dönüşü sırasında bu olay oluyor. Önce mayın olayı ardından da roket atarlarla zırhlı taşıyıcılar vuruluyor

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU:
'Ramazan sonrası göstereceğiz, Ramazan sonrasında gereken önlemleri alacağız' diye bir söylem doğru bir söylem değil. Bakın bugün 8 askerimiz daha şehit oldu. 8 yıldır iktidardasınız, hala bugüne kadar bir önlem almadıysanız, aldığınız önlemi kamuoyuyla veya diğer siyasal partilerle paylaşmadıysanız, toplumsal bir mutabakat sağlamadıysanız terörle mücadelede başarı elde edemezsiniz. Geldiğimiz noktada da AKP’nin 8 yıllık sürecinde terörle başarılı bir sonuç elde etmediğini görüyoruz. Yapılması gereken nedir? Yapılması gereken toplumsal bir mutabakatı sağlamaktır. Defalarca söyledik terörün engellenmesi konusunda CHP olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Ama önce AKP’nin kafasının net olması lazım. Mücadeleyi hangi yöntemlerle yapacağını bilmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki 8 yıllık çabanın sonucunda herhangi bir yol kat etmemiştir. Geldikleri nokta yine şehitlerimiz var ve Ramazan’ın bitmesini bekliyoruz. Olacak şey değil.


MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: Bilinmelidir ki milletimiz, kanlı terör örgütü konusunda sabır değil, kökünün kurutulması için heyecan, irade, karar ve tavizsiz bir mücadele beklemektedir. Kandil'e yönelik operasyon tüm boyutuyla ele alınmalı. Bölücülükle mücadele için kapsamlı plan hazırlanmalı. AKP hükümeti dikkatini Irak'ın kuzeyine vermeli. Açılımın koordinatörü Başbakan Yardımcısı istifa etmeli. Başbakan'ın sözlerinin hiçbir karşılığı yoktur.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ: “Onlar hayalle uğraşıyorlar. Terörle Türkiye Cumhuriyeti'nden alabilecekleri hiçbir şey yoktur. Türkiye Cumhuriyeti herkesin düşünemediği kadar bölgesinde lider, her bakımdan, hem ekonomik bakımdan, hem askeri bakımından. Peki bunlar ne yapacaklar? Bunlar sadece bizim sabrımızı taşırmaya çalışıyorlar.

İstiyorlar ki kendileri hukuk tanımazlar, kural tanımazlar, bizim de kendilerine benzememizi istiyorlar. İşte devletle çete arasındaki fark budur. Biz hukuk ve demokrasi içerisinde bunları alt edeceğiz.  Alt ettiğimizi de herkes görecek inşallah. Peki yaptıkları nedir? Zulümdür,  tehdittir, terördür. Ama bunlar misliyle karşılığını bulacaktır.”


ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM: Hiç kimse bu ülkeyi bölmenin ayrılık tohumları atmanın hayalini kurmasın.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU: “Maalesef hainler mayın koymuşlar, 8 şehidimiz var ve çok üzgünüz.  Milletimizin başı sağ olsun. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Ama neticede bunlar mutlaka temizlenecek, dökülen kanlar yerde kalmayacak.  Hükümetimiz bu konuda kararlı ve inşallah bunların cezası verilecek. Üzüntülüyüz,  ateş düştüğü yeri yakıyor. Geçenlerde bir şehidimizin cenazesindeydik. Ailesi,  annesi ve babasının durumunu görüyoruz. İnşallah bu PKK kesinlikle yok edilecek ve bundan kimsenin şüphesi olmasın.

“Başbakanımız başkanlığında ilgili bakanlarla bir toplantı yapıldı ve çok ciddi tedbirler alınacak. Bunlar ayaküstü konuşulmaz,  yapılacağı zaman yapılır. Türkiye'nin bunu yapacak gücü var, sınır ötesini gerektiğinde yapar.”


DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU: Bu tür saldırılar bizim kardeşlik kültürümüzü zedelemeyeceği gibi, Türkiye'nin gücünü de zaafa uğratamaz. Türkiye, her zaman terörle ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik tüm çabalarla mücadele etmeye hem kararlıdır, hem de muktedirdir.
 

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Dünyanın en büyük acısıdır. Bu acıyı en çok çeken de Türkiye'dir. Son şehitlerimiz üzüntümüzü acımızı bir kat daha artırmıştır. Bun yapanları, destekleyenleri lanetliyorum ve şiddetle kınıyorum. Bu eylemin Ramazan'da olması onların insan olup olmadıklarını da toplumun takdirine bırakıyorum. Eylemi yapanlar insan değildir. Ülke olarak hepimizi acımızı içimize atarak doğru olan neyse onu yapmalıyız ve yapıyoruz. Terörle mücadelede tek bir tedbir yoktur. Bunlar neden bu dönemde oldu. Bunların soğukkanlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Yaşananlar devletimizin zaafiyetine en ufak bir açık getirmez. En başta yapmamız gereken siyasi partilerimiz olmaz üzere birliğimiz, kardeşliğimiz daha artırmak ve alacağımız tedbirlerin arkasında durmaktır


BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ: Türkiye, terör örgütüyle mücadelesini uzun yıllardır devam ettiriyor ve kararlılıkla bu mücadeleyi sürdürüyor. Bundan sonra da terör son bulana kadar kararlılıkla sürdürecektir. Yapılan haince saldırıların, Türkiye'yi bu kararından vazgeçirmesi mümkün değildir. Türkiye, bütünlüğüne karşı her türlü saldırının karşısında üzerine düşen görevi yapmak suretiyle yerine getirme konusunda kararlıdır. Güçlerimiz, mücadelenin gereklerini yerine getirmek suretiyle terörle mücadele etmektedir. Ancak terör örgütü mensupları, haince tutumlarla kalleşçe yöntemlerle saldırı gerçekleştirmektedirler. Ama bu saldırılar karşısında güvenlik güçlerimizin askeri birikimi ve donanımıyla mücadele yaptığını biliyoruz. Türkiye'nin terörün üzerine gitme konusunda kararlılığını zaafa uğratmak isteyen varsa bilmelidir ki Türkiye, terör örgütü üzerine kararlılıkla gitmeye devam edecektir. Terörle mücadelenin gerekleri ne ise sonuna kadar yapılacaktır. Bunu yaparken biz, hukukun çerçevesinde gereği neyse mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Haince saldırılar yapan terör örgütü neyi planlıyorsa, hedefi neyse onu Türkiye üzerinden gerçekleştirmesi asla mümkün değildir. Bu topraklarda asla ameliyata müsaade etmeyeceğiz

DSP GENEL BAŞKANI MASUM TÜRKER: Ramazan ayı nedeniyle teröristlerden acıma beklemek beyhude bir yaklaşımdır. Nitekim Ramazan ayı boyunca verilen şehit sayısı, diğer aylara oranla daha fazladır. Üstelik teröristlerin gündüzleri bile saldırıya geçme cüretini göstermeleri, dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

SP GENEL BAŞKANI MUSTAFA KAMALAK:
Mübarek Ramazan ayının manevi iklimine mayın döşeyen bu alçaklar, Kürt kardeşlerimizin hakkını savunuyor olamazlar. Bunlar ülkemizi bölmek isteyen karanlık güçlerin taşeronudur. Amaçları da bin yıldır var olan kardeşlik ortamını sabote etmek ve bu yolla Türkiye’yi zayıf düşürmektir. Ancak bu hain saldırıyı gerçekleştiren taşeronlar ve onların arkasındaki güçler bilmelidir ki, hiçbir zaman bu karanlık emellerine ulaşamayacaklar. Bu hain saldırılarda hayatını kaybeden askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kederli ailelerine ve milletimize sabır niyaz ediyorum. Tam 27 yıldır, terörle mücadele ediyoruz. Türkiye’nin başına bela olan bu kirli terör saldırılarında, İstiklal savaşında verdiğimiz şehitten daha fazla askerimizi kaybettik. Resmi kayıtlara göre Kurtuluş Savaşı’nda verdiğimiz toplam şehit sayımız 10 bin 785’tir. 1984 yılından 2009 yılına kadar kaybettiğimiz insan sayısı ise 50 binden daha fazladır.

BBP GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ:
Terör örgütü ramazan dinlemiyor, canımızı yakıyor, kanımızı döküyor biz de bayram sonrası edebiyatı ile olayları erteliyoruz. Terör örgütü rest çekiyor onu bile göremiyoruz. Devlet sen bir dakika bile beklemeden Kandil'i bombalarsın, hainleri inlerinde boğarsın. Neden bayram sonrasını bekleyecekmişiz? Uçakların havalanması, tankların yürümesi, topların ateş alması için zamana ihtiyacımız varsa, birilerinin müsaadesine muhtaç isek vay halimize! Bugünden tezi yok bu terör saldırılarına misliyle cevap vermek gerekiyor. Bu dakikadan sonra söylenecek sözler, sert açıklamalar havanda su dövmek tabirinde değerlendirilecektir. Şayet bıçak kemiğe dayanmışsa yapılması gereken o bıçağı tutan eli kökünden kesip atmaktır. Gerisi lafı güzaftır.

HAS PARTİ GENEL BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ: Maalesef binlerce insanımız bu terör siyaseti yüzünden hayatını kaybetmiş ve hala kaybetmektedir. Artık bu durum daha fazla devam edemez. Sorunun çözümü için ülkedeki bütün tarafların birlik ve beraberlik içinde olması gerekiyor. Başta siyaset kurumu olmak üzere, devletimizin bütün kurumları da, bu hain saldırıların önünü kesmek ve terörü sona erdirmek için harekete geçmek zorundadır

Hürriyet/Ajanlar