Ayşe TÜRKMEZ

ANKARA - AK Parti Gölbaşı İlçe Teşkilatı istişare toplantısına katılan Cemil Çiçek, 75’nci Yıl Öğretmenevi’nde partililere hitap etti. Çiçek, Türkiye’nin son bir tercih yaparak cumhuriyeti ve demokrasiyi tercih ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Günümüz dünyasında her ülkenin hedefi demokrasiyi tercih etmek, geliştirmek ve kurumsallaştırmaktır. Demokrasi dediğimiz şey sadece sandıktan ibaret değildir. Eğer böyle olursa dünya da demokratik olmayan hiçbir ülke yok. Yani demokrasi eşittir belli aralıklarla sandığa gitmekse, sandığa gitmeyen hiçbir ülke yok. Hatta, diktatörlüklerle idare edilen ülkelerde bile halk beni seçti demek için sandık konulur. Bu demokrasi değildir.”

‘YAŞ'LA YATIP, YAŞ'LA KALKTIK’
Türkiye’de tartışılan bazı konuların demokrasisi gelişmiş ülkelerde kimsenin haberinin dahi olmadan kendiliğinden olup bittiğini belirten Çiçek, Türkiye’nin bir haftadır YAŞ’la yatıp YAŞ’la kalktığını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her ülkenin bir ordusu var. Ama siz İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da böylesine günlerce süren bir tartışmaya şahit olmazsınız. Çünkü iş kendi rayında devam eder gider. Neden, çünkü orada demokrasi kökleşmiştir. Orada esas olan vatandaşın seçtiğinin öne çıkmasıdır, vatandaşın seçtiğinin en yetkili olmasıdır. Bizden başka size gelip hesap veren kimse yoktur.

Siyasetçiden başka ne tapu müdürü gelir hesap verir, ne karakol amiri gelir hesap verir. Ne de bir başkası verir. Eğer her şeyin hesabını ben veriyorsam, son sözü de benim söylemem demokrasinin özünde vardır. Her şeyin hesabını sen ver, ama her şeyin kararını sen verme. Hatta, bizim yetki alanımız içerisinde olmayan işlerin hesabı da bizden sorulur. Gelişmiş bir demokrasiyi hedefliyorsak, kim sorumlu tutuluyorsa, son sözü onun söylemesi lazım. Çağdaş demokrasi dediğimiz ülkelerde olan da budur. Kimin yakasına yapışılıyorsa, vatandaş ondan hesap sorar, vatandaş da ona yetkiyi veriyor.

Cemil Çiçek, Anayasa’nın demokratik siyasi rejimin oksijeni olduğunu, az oksijenle sağlıklı bir hayatı sürdürmenin mümkün olmadığını belirterek, “Onun için önünüze önemli bir değişiklik geliyor. Bu AK Parti’nin meselesi değil. Çünkü, AK Parti bugün iktidar. Bu Anayasa değişikliği onlar için de lazım“ dedi. (dha)