TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na ifade veren Hasan Cemal, soruları yanıtlamadan önce 28 Şubat dönemine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Cemal, "Cumhurbaşkanı Demirel'i o dönem yakından izledim. Açık darbenin önlenmesinde rolü gözardı edilmemelidir. Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın, İsmet Sezgin'e söylediği, 'Nizamiyeden döndük' lafı vardır. Hakikaten askerin nizamiyeden dönmesinde Demirel'in rolü vardı.

28 Şubat sürecinde açık darbe isteyenler başarısız olunca AK Parti'den sonra 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Balyoz', 'Ergenekon' gibi yeni darbe tertipleri oluşmaya başladı." dedi.

Cemal, "Bu tertipler yapılırken, Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'le birlikte hareket etti. O dönemdeki darbe girişimlerinin başarısızlığa uğramasında bu önemli bir etkendi.

Yazdığım bir kitabımında 28 Şubat dönemiyle ilgili kendimi de eleştirdim. En önemli eksikliklerimden biri de o dönemde medyayı yeterince eleştirmemektir. 28 Şubat döneminde iki konudaki sessizliğim beni halen rahatsız eder. Bunlardan biri andıçtır, alçakça bir yalandır... İkincisi de Osman Özbek adındaki bir generalin, Erbakan'a alenen küfür etmesidir..." şeklinde konultu.

CHP'Lİ ÖZTÜRK İLE TARTIŞMA
Hasan Cemal, 1960'lı yıllarda darbe konusunda tutumuna ilişkin öz eleştiri yaptığını ve bu öz eleştiriyi bir kitap yazarak kamuoyu ile de paylaştığını anımsattı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de ''Madem darbe tertipçiliği yaptığınız o zaman neden yargılanmıyorsunuz '' diye sordu.

Bunun kişisel bir eleştiri olduğunu belirten Cemal ise ''Siz beni 1969-70-71 dönemi ile ilgili eleştiriyorsunuz. Ben Halk Partisi'ndeki darbeci damarı burada konuşmaya başlasam, sizi çok üzebilirim'' dedi.

Bunun üzerine tepki gösteren Öztürk, Cemal'in, kendisini, partisinin üzerinden eleştirmesini doğru bulmadığını vurgulayarak, ''Ama benimle siyasi polemiğe girerseniz, her zaman cevap veririm'' diye konuştu.

Öztürk ile Cemal arasındaki tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Baş, toplantıya ara verdi. Baş, aradan sonra, Cemal'in diğer soruları da yanıtlamasının ardından toplantıyı kapattı.