Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in önceki gün kuvvet komutanlarını da yanına alarak Balyoz soruşturmasından tutuklu askerleri Hasdal Askeri Cezaevi’nde ziyaret etmesi “izin” tartışmasını gündeme taşıdı. 29 general ve amiralin bulunduğu cezaevinde gerçekleşen 3.5 saatlik görüşmenin ise hangi izinle yapıldığı merak konusu oldu.

Bazı askeri hukukçular Adalet Bakanlığı’nın bu konuda yetkili olduğunu ileri sürerken, Bakan Sadullah Ergin, “Bizden izin almalarına gerek yok. Çünkü askeri cezaevleri Bakanlığımın hiyerarşisi içinde değil” dedi. Ergin şöyle konuştu:
“Sivil için böyle bir ziyaretin yapılması ancak benim iznimle söz konusu olurdu. Ancak Hasdal Askeri Cezaevi bakanlığımın hiyerarşisi içinde bulunmuyor. Genelkurmay’ın sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı ilgisi dahilinde yer alıyor. Bunların işleyişleri de mevzuatları da sivil cezaevlerinden farklı çalışıyor. Dolayısıyla bizden bir izin de söz konusu olmadı, zaten buna ihtiyaçları da söz konusu değil.”

Askeri Ceza İnfaz Kurumlarına ilişkin yönetmeliğin gizli olması nedeniyle uygulamaya açıklık getirilemezken, askeri hukukçular askeri cezaevlerinde izin mekanizmalarının askeri savcıya bağlı olduğunu bildirdi.

VEKİLLERE RET
TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekillerinin 17 Ocak 2010’da ziyaret ettiği cezaevinde o sırada bulunan 5 general milletvekilleriyle görüşmeyi reddetmiş, Komisyon ise Hasdal’ı örnek cezaevi olarak belirlemişti.




Habertürk