Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Manisa Barosu tarafından düzenlenecek "Anayasa'da Haklar" konulu konferansa konuşmacı olarak katılacak. Belediye Kültür Merkezi Lale Salonu'ndaki konferans, 29 Mart 20134 Cuma, saat 14.30'da başlayacak.

Bir basın toplantısı düzenleyen Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, göreve geldikleri 2012 Mayıs ayından beri ilkleri yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. Balkız, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, ülkemizde üniter devlet yapısının tartışıldığı, hükümet tarafından yeni anayasa çalışmalarının tamamlanması için mart ayı sonuna kadar süre verildiği bir dönemde, Anayasa'daki haklar ve hürriyetler konusundaki görüşlerini Manisa'dan açıklayacak." dedi. Her siyasi partiden üçer milletvekilinin görevlendirilmesiyle oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun henüz çok az sayıda madde üzerinde uzlaşabildiğini vurgulayan Balkız, "Pek çok maddede siyasi partilerin çekinceleri ve ön şartları var. Böyle bir çalışma düzeni içinde komisyonun sivil iradeyle bir anayasa çalışmasını tamamlaması mümkün görünmüyor. İktidar partisi de komisyon çalışmalarına mart ayına kadar süre verdiğini, tümü üzerinde uzlaşma sağlanamazsa kendi tekliflerini getireceğini söylüyor." diye konuştu.

'367 KARARI, ANAYASA HUKUKÇULARINI PARAMPARÇA ETTİ'

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan olarak da bilindiğini belirten Baro Başkanı Balkız, "Başbakan, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanır. Yine Anayasa Mahkemesi, TBMM tarafından çıkarılan kanunların Anayasa'ya uygunluğunu denetler ve iptal etme yetkisi vardır. Yine Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı davada, siyasi partilerin faaliyetlerini denetler ve parti kapatma yetkisi vardır. Bizim Anayasa Mahkememiz de geçmişte daha çok, siyasi parti kapatma yetkisiyle öne çıkmıştır. Hele 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde verdiği meşhur '367' kararıyla anayasa hukukçularını paramparça etmiştir." dedi. 2010 referandumundan sonra Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir görev verildiğini söyleyen Zeynel Balkız, şöyle devam etti: "Kişisel başvuru yolu açılmış ve insan hakları ihlalinde birinci lig oyuncusu olan devletimize, bu yönüyle de bir çekidüzen verilmeye başlanmıştır. Kişisel başvuru yoluyla AİHM'ye başvurmak zorunda kalan Türk vatandaşlarının önüne yeni bir seçenek sunulmuştur."