MAHKEMELERE BAŞÖRTÜSÜ UYARISI

Danıştay'ın başörtülü avukatlarla ilgili kararına İstanbul'da bir yerel mahkemenin uymadığına ilişkin gazetecilerin sorusuna Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, karara uyulması gerektiğini, davanın temyiz yoluyla yüksek mahkemeye gelmesi halinde gerekli cevabın verileceğini ifade etti.

UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ İLE İLGİLİ KARAR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili bireysel başvuruların kabul edilebilir olup olmadığı konusunda 2-3 gün içinde karar verebileceklerini söyledi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 93. yıl dönümü dolayısıyla Meclis'te verilen resepsiyona katılan Kılıç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uzun tutukluluk süreleriyle hak ihlali olduğu iddiasıyla yapılan bireysel başvurularda Adalet Bakanlığı'nın görüşünün yüksek mahkemeye ulaştığının belirtilmesi üzerine Kılıç, verilecek kararın usule ilişkin olacağını ifade etti. Kılıç, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili bireysel başvuruların kabul edilebilir olup olmadığına 2-3 gün içinde karar verebileceklerini kaydetti.

Adalet Bakanlığı'nın görüşünün içeriğini bilmediğini ifade eden Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin AİHM içtihatlarında olduğu gibi tutukluluğa yapılan itirazın reddedilmesini kesin bir karar olarak görebileceğini de görmeyebileceğini de söyledi.

Çözüm sürecinde terör örgütünün çekilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu yönündeki görüşlerin sorulması üzerine Kılıç, yargı mensubu olarak bu konuda görüş belirtemeyeceğini, konunun muhataplarının yasama ve yürütme organları olduğunu belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN 4+4+4'LE İLGİLİ KARARI

Yüksek Mahkeme'nin eğitimde 4+4+4 yasasıyla ilgili kararında, laiklikle ilgili benimsediği görüşün öncekilerden farklı olduğu değerlendirmeleri yapıldığını anlatan Kılıç, "Biz, dinler karşısında negatif anlamda bir eşitliğin değil, pozitif anlamda eşitliğin olduğu kanaatine vardık. Daha liberal, daha özgürlükçü laiklik anlayışının bu ülke için çok daha sorunları çözecek anlayış olduğu kanaatine vardık" diye konuştu. Kılıç, kararın, 2 üyenin muhalefetine karşılık 15 üyenin oyuyla çıktığını ve güçlü bir içtihat olduğunu vurguladı.



AA