Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak TRT Haber Genel Yayın Koordinatörü Ali Ahmet Böken'in sorularını cevapladı.
 
Gündemdeki Yargıtayla ilgili gelişmeleri değerlendiren Kaynak, önemli açıklamalarda bulundu.
 
Yargıtay bu zamana kadar çoğunlukla ağır iş yüküyle gündeme geldi. Biriken dosyalara Yargıtay'ın mevcudu yetmiyordu.
 

"Bu Sıkıntıları Aştık"
 
Ancak son bir yıl içerisinde ilk kez Yargıtay'a gelen dosyadan çok karara bağlanan dosya oldu.
 
Bu gelişme Yargıtay Başkanı'na soruldu.
 
Nazım Kaynak hem personel desteği hem de yasal düzenlemeler neticesinde bu sıkıntıları aştıklarını söyledi.
 
Kaynak, “Bu sene Yargıtay hemen hemen ilk defa gelen işten fazla iş çıkarma oldu. Bundan sonra da bu işin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yaptığımız planlamalara göre hukuk dairelerinde birikenlerin bir buçuk 2 sene içinde, cezadakilerin de 2 buçuk sene içinde biteceğini tahmin ediyoruz." dedi.
 
Başarıda, sadece daire ve üye sayılarının artması değil, fiziki koşulların da etkisi var.
 
Kaynak bu durumu ise şu sözlerle ifade etti:
 
"Arşivleri birleştirdik birleşmiş şekilde dosyalar raflarda hazır bekleyerek okunma sıralarını bekliyoruz. Eskiden bekleyen dosyalar 3 aya yakın açılamıyordu, şimdi anında kaydediliyor."
 
"Hasım Olmayı Kaldırdık"
 
Ali Ahmet Böken'in "Yargı kendi işiyle daha fazla uğraşmaya başlayınca bazı sorunları çözmek daha mı kolaylaştı?" sorusuna Kaynak şu şekilde cevap verdi:
 
"Kanaatimce öyle oldu. Devlette sistem yasama, yürütme ve yargı şeklinde, üç ayak üzerine kurulmuş. Bu erkler uyumlu halde çalıştığı zaman devlet de yükselecek ülkede harekete geçecek.Bizden önceki arkadaşları suçlamak istemiyorum ama sistem o hale gelmiş ki yasama, yürütme, yargı hısım şekilde değil de hasım şekline düşmüştü. Biz bu üç erk arasındaki hasım olmayı kaldırdık. Hısım olma şekline dönerek bu ülkeyi kalkındırmayı hedefliyoruz.”

 
"Hiçbir etkide kalmadık"
 
Kaynak'a, Yargıtay Başkanlığına seçildikten sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın “Benim güzel kardeşim, sınıf arkadaşım Nazım Kaynak Yargıtay başkanı oldu” açıklamaları da soruldu.
 
Bu soruyu da samimi dille cevaplayan Kaynak şu ifadeleri kullandı:
 
"Sınıf arkadaşının Yargıtay Başkanı olmasına sevinen Arınç'ın bu sözleri söylemesine ben de sevindim. Benim için 'çok çalışkan, mert Anadolu genci' dedi. Aynı şeyleri ben de kendisi için söylüyorum."
 
Nazım Kaynak, “Etkide kaldınız mı?” sorusuna da "Sayın Arınç görev yaptığım sürece bana imada bile bulunmadı. Herhangi bir şekilde hiçbir işimize de karışmaz." şeklinde cevap verdi.
 
5 Mayıs'ta emekliye ayrılacak olan Kaynak, sonrasında ne yapacağına, siyasete girip girmeyeceğine ilişkin soruya da esprili bir cevap verdi:

 "Şimdilik gözümüzün önünü görelim"





TRT Haber