İstanbul Tuzla'da 8 Mart 2012'de rahatsızlanan ve olay tarihinde 3 yaşında olan Nisan Tandoğan, ailesi tarafından Tuzla 3. No'lu Çocuk Sağlığı merkezine götürüldü. Burada üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konulan küçük kız, şikayetinin geçmemesi üzerine Tuzla Devlet Hastanesi Acil Polikliniği'nde şüpheli Z.B. tarafından akut faranjit tanısı konularak çocuk hastalıkları uzmanına gönderildi. Yakacık Doğumevi Hastanesi'nde görev yapan çocuk hastalıkları uzmanı doktor M.K. tarafından akut bronşit tanısı konularak tedavi uygulandı.

Bilinç bulanıklığı ile 13 Mart 2012'de özel bir hastaneye kaldırılan küçük kızın şeker komasına girdiği anlaşıldı. Aile kızlarının sürekli bakıma muhtaç yaşadığı ve doktorların yanlış teşhis ile tedavisi uyguladığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

TAKİPSİZLİK VERDİ, YARGITAY BOZDU

Sözcü'den Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre; Doktorlar Z.B. ile M.K.'nın kusurlu olup olmadıklarının tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporda doktorların eylemlerinin tıp kurallarına uygun olduğunun belirtilmesi nedeniyle önce takipsizlik kararı verildi. Kararının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay, doktorların kusur değerlendirmesinin mahkemece yapılması gerektiğini belirtti. Yargıtay'ın savcılık kararını kaldırması üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tekrar soruşturma başlattı. Doktorlar Z.B. ve M.K. hakkında, “taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

BEBEK ARABASINDA GETİRİLDİ

Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya müşteki Şevket ve Gönül Tandoğan çifti kızları Nisan'ı bebek arabasında getirdi. Duruşmaya müşteki avukatı Kenan Tandoğan'ın yanı sıra sanık doktor Z.B. ile avukatı katıldı.

‘O TARİHTE SALGIN VARDI'

Dahiliye uzmanı olduğunu belirten sanık Z.B., olay tarihinde nöbetçi olduğunu söyleyerek, “Olay tarihinde ateş, üşüme, titreme şikayetleriyle alakalı salgın vardı. Olay günü yaklaşık 250 hastaya baktım. Üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu düşüncesiyle ateş düşürücü ve sıvı tedavisi uyguladım. Şikayetinin devam etmesi halinde branş doktoruna görünmesini tavsiye ettim. Hasta benden önce de aile hekimliğine muayene olmuş. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum” ifadelerini kullandı. Sanığın avukatı Deniz Uçer ise kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.

Müşteki Şevket Tandoğan ise şikayetçi olduğunu söyleyerek, “Sağlık ocağında tahlil durumu yok. Biz zaten çocuğumu aynı durumdayken sanık doktora götürdük” dedi.

ANNEYE SÖZ VERİLMEDİ

Müştekilerden baba Şevket Tandoğan'ın sözlerini tutanağa geçirmeyen mahkeme hakimi, anne Gönül Tandoğan'a ise hiç söz hakkı vermedi.

‘SABAHTAN BERİ KAÇ DURUŞMA YAPTIM'

Ailenin avukatı Kenan Tandoğan'ın “Babanın sözlerini tutanağa geçirmeyecek misiniz? Empati yapın. Burada bir tiyatro oynanıyor” sözleri üzerine mahkeme hakimi, “Sabahtan beri kaç tane duruşma yaptım” ifadelerini kullandı.

Söz alan avukat Tandoğan, “5 günlük süreçte yer alan doktorların hataları söz konusu. Sadece yaralama değil, kasıtlı ve bilinçli taksir durumunun araştırılmasını istiyoruz. Özel hastanedeki doktorlar da kusurludur” dedi.

Diğer sanık doktor M.K.'nın zorla getirilmesine karar veren mahkeme, taraf avukatlarına kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini yazılı olarak bildirmeleri için ek süre vererek duruşmayı erteledi.

‘İNSAN HAYATI ÖNEMLİ DEĞİL'

Duruşma sonrası açıklama yapan avukat Kenan Tandoğan, “Bu duruşmada gördüğünüz gibi aynı tiyatro, aynı ciddiyetsizlik devam ediliyor. İnsan hayatı, çocuk hayatı çok önemli değil. Benzer süreçler olduğu gibi devam ediyor. Hukuksal süreç de sağlık sistemiz de öyle. Bence benzer işliyor, benzer süreçler yaşıyoruz” dedi.

‘ADALET DİLENMEYE GELDİM'

Duruşmada söz hakkı verilmeyen anne Gönül Tandoğan, “Çocuğum şu an bu halde. Söylenecek bir şey yok, benim hayatımı bitirdiler. Benim konuşan, yürüyen çocuğum 6 yıldır bu halde. Biraz elini vicdanına koysunlar.  Ben buraya ekmek dilenmeye gelmedim, adalet dilenmeye geldim” diye konuştu.

Baba Şevket Tandoğan ise “Doktoru yarım saat dinleyen hakim, 5 dakika bizi dinlemiyor. Utanç verici. Tekrar tekrar soruyor, aynı şeyleri doktordan dinliyor” diyerek tepki gösterdi.