AKP'nin hukukçu milletveki, Dicle'nin adaylığına engel durumun değiştirildikten sonra bir formül bulunabileceğini belirterek, "Hakkari'deki milletvekillerinin tamamı istifa ederlerse, Meclis'te bu istifayı kabul ettiği takdirde bir ilin milletvekillerinin tamamı düşerse o zaman o ilde 90 gün içinde seçim yapılır. O seçimde tekrar adaylık söz konusu olabilir" dedi.
AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, TBMM'de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-"ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMAK MÜMKÜN DEĞİL"-

YSK kararıyla ilgili olarak Anayasa'nın 85. maddesine dayanarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurmanın mümkün olmadığını ifade eden Şentop, "Burada başka formüller gündeme gelebilir" dedi. Şentop, "Formüller olabilir. Bunları Meclis içinde konuşmak lazım. KCK ve Ergenekon'dan tutuklu olan vekillerin durumu farklı. Hatip Dicle'nin durumu var. Onun durumu farklı. Benim burada söylediğim Hatip Dicle'nin durumuyla ilgili daha çok. Onunla ilgili formüller var. Anayasa'da formüller anayasa değişikliği ile bulunabilir" dedi.

-ANAYASA'NIN 78. MADDESİNİN SON FIKRASINA İŞARET ETTİ-

Anayasa'nın 78. maddesinin son fıkrasına işaret eden Şentop, şöyle dedi:
"12 Haziran seçimlerine yönelik bir formül yani o seçimlerdeki problemi ortadan kaldıracak bir formül bulunamaz. Belki yeni bir seçim olursa o seçimde yeni değişiklik uygulanabilir. Bu da çok zor değil, bir ara seçimden bahsetmiyorum. 78. maddenin son fıkrası var. Bu da Aralık 2002'de değiştirilmişti. Oradan bir formül bulunabilir."

-HAKKARİ FORMÜLÜ-

Meclis'te gerekli değişikliklerin yapılması halinde bir ilde yeni bir seçim yapılabileceğine işaret eden Şentop, şöyle dedi:
"Hakkari'deki milletvekillerinin tamamı istifa ederlerse, Meclis'te bu istifayı kabul ettiği takdirde bir ilin milletvekillerinin tamamı düşerse o zaman o ilde 90 gün içinde seçim yapılır. O seçimde tekrar adaylık söz konusu olabilir. Böyle bir formül bulunabilir. Ama bunun için (Meclis'te değişiklik olması lazım)mutlaka şu andaki adaylığına engel durum halen kanunen mevcudiyetini koruyor, bunu değiştirmek lazım. Bunun için herkesin Meclis'te olması gerekiyor."


ANKA