Çok sayıda THY'de görevli kabin memuru Atatürk Havalimanı'nda gece saatlerinde toplandı. Bazı kabin memurları uçuşa giden arkadaşlarını engellemek için uzun süre uğraştı.

Sabah saatlerinden itibaren ise Atatürk Havalimanı'nda toplanan THY'de görevli kabin memurlarına destek olarak Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanlarından 200 kişilik bir grup iş bırakarak eyleme katıldı.

Sloganlarla kabin ekiplerinin eylemlerine destek olan teknik ekip çalışanları Atatürk Havalimanı'nda geliş katında toplandı. Eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi.

"Grev yasağı aniden gündeme geldi"

Hava-İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, "Ülkemiz tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmamış, bu sektörde dünyanın en geri ülkelerinde bile grev yasağı bulunmamaktadır. Ancak 10'a yakın AKP milletvekili tarafından TBMM'ne verilen içinde korsan taksiler, itfaiye erlerinin özlük hakları bulunan torba yasa teklifinin içine evrensel, anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir. Komisyon toplantılarında tüm muhalefet partileri bu maddenin tekliften çıkarılması istemiş ancak yasak maddesi AKP'li üyelerce oy çokluğu ile kabul edilmiştir" dedi.

Grev yasağının aniden gündeme getirildiğini ve hızla Meclis'ten geçirildiğini söyleyen Kaya Sayın, THY'nin çalışanların haklarıyla oynadığını da ileri sürdü.

Kaya Sayın, şunları söyledi:
"THY A.O.'da 23 Dönem Toplu İş Sözleşmesi 18 aydır, THY Teknik A.Ş. sözleşmesi 12 aydır engellenmektedir. 14 bin çalışan, aileleri ile birlikte 50 bin kişinin hakları ile oynanması büyük bir haksızlıktır. THY'de grev kararı aşamasına gelmiş bu uyuşmazlıkta işveren sendikanın hiçbir talebini kabul etmedi, yıllardır uygulanan kazanılmış hakları da ortadan kaldıracak teklifler getirmiştir. THY A.O. yönetimi, plansız büyüme ve personelin bu şirketi ayakta tutan en önemli değer olduğu gerçeğini hiçe sayarak oluşturduğu tehdit, ceza, işten çıkarma, kuralların çiğnenmesine yönelik baskılar şirketi yönetmeye çalışmaktadır."

Hava-İş Sendikası olarak TBMM ve milletvekillerine seslenen Sayın, "Hava-İş ve üyeleri yaşadışı hiçbir eylem veya işlem içinde değildir. Hukuk zemininden ayrılan biz değiliz mağdur edilen biziz. İnanıyoruz TBMM'de sağduyulu milletvekillerimiz bugün bu hakkımızın ortadan kaldırılmasının adaletsizliği ve hakkaniyetsizliğini anlayacak bizleri mutlu edecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

THY 24 seferini iptal etti

Bu arada THY, yolcu mağduriyetinin olması nedeniyle şu ana kadar 13 iç hat, 11 dış hat uçuşunu iptal etti. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yapılan iç ve dış hat uçuşlarında ortalama 1.5 saatlik gecikme oldu.

İç hatlarda saat 10.00'daki Hatay, İzmir, Antalya, 10.05'te Adana, 10.20'de Kahramanmaraş, 11.20'de Adana, 13.00'te Ankara, 14.00'te İzmir, 14.55'te Kayseri, 15.30'da Hatay, 16.30'da Diyarbakır, 23.05'te Konya ve 23.55'teki Denizli seferleri bugün için iptal edildi.

Dış hatlarda ise, saat 09.20'de Stuttgart, 09.15'te Hamburg, 09.40'ta Bilbao, 11.00'de Bağdat, 11.35'te Torino, 11.55'te Misurata, 12.15'te Medine, 14.40'ta Beyrut, 12.45'te Dnepropetrovsk, 13.00'te Roma, 13.15'te Selanik seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

THY yetkilileri, yolcuların havalimanına gelmeden önce 444 0 849 numaralı çağrı merkezini aramalarını istedi.

Eylemin bugün gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor.

THY grev konusunda uyardı

Hava-İş'in dün açıkladığı iş yavaşlatma çağrısı üzerine bir açıklama yapan THY, çalışanlarını bu konuda uyararak, "İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların 2822 sayılı kanunun 45 ve 70'inci maddeleri gereğince getirilen yaptırımlar hatırlatılarak 'Hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyet ile sonuçlanacağı' konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz' denilerek THY çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.




Cnn Türk