SGK Bursa Müdürlüğü uzmanları, şehir genelinde ölen büyüklerinden veya eşlerinden kalan emekli maaşlarını almak için anlaşmalı boşanma yaptıkları iddia edilen bin 500 çift üzerinde inceleme yaptı.
 
Araştırmada, 750 çiftin maaş alabilmek için anlaşmalı olarak boşanmalarına rağmen, birlikte yaşadıkları belirlendi. Usulsüzlükle maaş alan çiftlerin maaşları kesildi, aldıkları paralar ve yasal faizleri tahsil edildi.
 
SGK Bursa İl Müdürlüğü ekipleri, şehir genelinde anlaşmalı boşanarak, ölen anne-baba ve eşlerinin maaşlarını almalarına rağmen evliliklerini sürdürdüğü iddia edilen çiftleri yakın takibe aldı. 'Alo 170' hattına gelen bin 500 ihbarı değerlendiren ekipler, yıllardır devletten haksız yere maaş alan çiftleri tespit etti. Yapılan araştırma, denetçileri de şok etti. Anlaşmalı boşanarak, ölen büyüklerinin veya eşlerinin ölüm maaşını alanlar arasında 5 katlı evi olanlar, havuzlu villada oturanlar ve son model jeeplere binenler olduğu belirlendi.
 
SGK denetçilerine ifade veren bu çiftlerin genellikle, 'durumum sıkıntılıydı, konuyu bilmiyordum' gibi gerekçelere sığındıkları belirlendi. Ölen aile büyüklerinin veya eşlerinin maaşını almak için anlaşarak boşanan çiftlerin ayda 300 TL ile bin TL arasında değişen oranlarda ölüm veya emekli maaşı aldıkları belirlendi.
 
GENELLİKLE YAKINLARI İHBAR EDİYOR

SGK Bursa İl Müdürü İlhan Küçük, anlaşmalı boşanarak devletten maaş almaya devam edenlerin, genellikle orta yaştaki çiftler olduğunu, bu kişiler arasında çok zengin insanların da yer aldığını açıkladı. Küçük, şunları söyledi:
 
"Haksız yere devletten maaş alanlardan, kendilerine ait havuzlu villada oturmalarına rağmen devletten maaş alanlara kadar birçok çiftin olduğunu gördük. Biz konuyla ilgili yapılan bütün ihbarları değerlendirmeye alıyoruz. Bin 500 ihbarı araştırdığımızda, bunlardan 750 çiftin anlaşmalı boşanarak maaş aldıklarını belirledik. Zaten genellikle bize bu şikayetleri haksız maaş alan çiftlerin yakınları yapıyor. Kuruma gelen ihbarların çoğunluğunun kız kardeşler ve anneler tarafından yapıldığı tespit edildi. Bu kişiler arasında, annesinin maaşını almak amacıyla anlaşmalı boşanma yapan kadın olduğu, birinin ise vefat eden eşinin maaşını almak amacıyla ikinci eşiyle anlaşmalı boşanan bir erkek olduğunu da belirledik. Bazen de bu çiftleri komşuları korumaya alıyor. Gelen ihbar sonrası harekete geçen ekiplerimiz, mahalleye gidip araştırma yaptıklarında, komşuları 'böyle bir çifti tanımıyoruz' gibi açıklamalarda bulunuyor. Muhtarlıklar veya başka kanallardan yapılan tespitlerde ise bahsedilen çiftin o adreste oturduğu belirleniyor. Yani komşuları da bu tür çiftleri koruma altına alıyor."

AĞIR CEZADA YARGILANACAKLAR

Şehrin lüks olarak sınıflandırılan bölgelerinde de pek çok anlaşmalı boşanma tespit ettiklerinin altını çizen Küçük, bu usulsüzlüğü yapanların tamamının gariban, yoksul olmadığını söyledi. Anlaşmalı boşandığı tespit edilen kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten İlhan Küçük, bunların 'nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik' iddiasıyla ağır ceza mahkemelerinde yargılanacağını kaydetti. Bu çiftlerin aldıkları maaşlar ve sağlık yardımlarının yasal faiziyle birlikte geri alındığına dikkat çeken Küçük, toplumda konuyla ilgili duyarlılığın artması gerektiğini söyledi.
 
TÜRKİYE GENELİNDE RAKAM 10 BİNİ BULUYOR

SGK Bursa İl Müdürü İlhan Küçük; İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra bütün illerde bu denetimlerin arttığını açıkladı. Küçük, ülke genelinde anlaşmalı boşanarak ölüm aylığı alanların sayısının 10 bini bulabileceği tahmininde bulundu.
 
DENETİMLERDEN İLGİNÇ ÖRNEKLER

- Bursa'nın Gemlik ilçesinden gelen bir ihbara istinaden denetime gidildiğinde, muvazaalı boşanan çiftin 5 katlı evleri ve kapılarında jeepleri olduğu, bu denli zenginliğe rağmen yersiz olarak kurumdan maaş alındığı tespit edildi.
 
- Bursa'nın Nilüfer ilçesinde havuzlu villası olan bir çiftin muvazaalı olarak boşandıkları tespit edildi.
 
- Kardeşi tarafından şikayet edilen ve kurumumuzdan maaş alan bayanın ikamet adresine gidilerek soruşturma yapıldığında, karşı komşusu beyanında söz konusu bayanın gelen gideninin çok olduğunu, geçimini bu gelen gidenlerin sağladığını, ancak gelen gidenler arasında eşinin olmadığını beyan etti. Araştırma sonucunda muvazaalı boşanmanın söz konusu olmadığı anlaşıldı.
 
- Muvazaalı boşanma ihbarı üzerine verilen adrese gidilip apartman sakinlerinden ihbar edilen kişiler sorulduğunda, apartmanda soru yöneltilenlerin tamamı söz konusu kişileri tanımadıklarını beyan etti. Durumun detaylı incelenmesi için emniyetten yardım istenmiş ve soruşturma sonucunda ihbarın doğru olduğu, verilen adreste çiftin birlikte yaşadığı ortaya çıktı.

Apartmandaki kişilerin kurumdan yersiz olarak maaş alan komşularını koruma gayret içine girerek tanımadıklarını beyan etmesi, üzerinde durulması gereken bir sosyal olgudur.

(CİHAN)