(ANKA) - Birlik, demokratik kitle örgütlerini, üniversiteleri, medya mensuplarını ve tüm kurumları yargı bağımsızlığındaki mücadelelerine destek olmaya çağırdı.

-Birliğin açıklamasında, "Adaletin gerçekleşmesinde, yurttaşların son umut kapısı olan yargıya ve hukuk devletine yönelik saldırının, demokrasinin güvencesi olduğuna inanılan Anayasa Mahkemesi'nce önleneceği yönünde haklı beklentisi olanları hayal kırıklığına uğratırken, yargı üzerinde kurulacak baskı, abluka ve çirkin oyunlarla sonuç almayı hedefleyenleri de güçlendirmiş, cesaretlendirmiştir" denildi.

YARSAV Yönetim Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliği Paketi'nin AYM ve HSYK'nın yapısında değişiklik öngören maddelerini kısmen iptal etmesinin "hayal kırıklığı yarattığını" bildirdi.
YARSAV Yönetim Kurulu tarafından, AYM'nin 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili bazı maddelerin kısmen iptaline yönelik kararını değerlendiren bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, AYM tarafından verilen kararın "son derece tartışmalı bir karar" olduğu belirtilerek, "Hukukun üstünlüğü konusunda ödün vermeyen yargı kurumları ile yargıç ve cumhuriyet savcılarının; karanlık kulaklarca dinlendikleri, gözetlendikleri, özel hayatlarının didik didik edilerek şantaj veri bankaları oluşturulduğu; medya aracılığı ile yürütülen siyasal iktidar destekli söylemlerle linç kampanyalarının doruğa ulaştığı, siyasal iktidarın onaylamadığı kararları veren yargı kurumları ve yargıçların ablukaya alındığı güncel Anayasa değişiklikleri konusunda Anayasa Mahkemesi'nce son derece tartışmalı bir karar verilmiştir" denildi.

-"YETERLİ BİLGİLENDİRME YAPILMIYOR"-

Verilen kararın, vatandaşların da beklentisini karşılamadığı ileri sürülen açıklamada, AYM'nin kararının Anayasa değişikliğinin yargı bağımsızlığını 12 Eylül Anayasasından daha geriye götürdüğü gerçeğini değiştirmeyeceği ileri sürüldü. Açıklamada, "Ve elbette ki, referanduma sunulacak Anayasa değişikliğine ilişkin, tuzaklarla dolu ve totaliter bir yapının hazırlayıcısı niteliğindeki bu paketin toplumun yeterince aydınlatılabilmesi halinde, reddedileceği muhakkaktır" ifadesine yer verildi.
Anayasa Mahkemesi kararına herkesin uymakla yükümlü olduğu belirtilen açıklamada, yanlış kararların hukuk çerçevesinde eleştirilmesi gerektiği anlatıldı. "Demokratik Hukuk Devletini yok etmeye yönelik tuzakları görmezden gelinerek verilmiş her kararın yargıyı ve demokrasiyi yaraladığı da açıktır" denilen açıklamada, YARSAV'ın yargı bağımsızlığı mücadelesindeki tavrının değişmeyeceği bildirildi.
Anayasa Değişikliği Paketi'nin "Demokratik Hukuk Devletinin özünü yok etmeye yol açtığını" öne sürülen açıklamada, ayrıca, demokratik kitle örgütleri, üniversiteler, medya mensupları ve tüm kurumlar birliğin yargı bağımsızlığındaki mücadelelerine destek olmaya çağrıldı.

-"YANLIŞ KARARLAR HUKUK ÇERÇEVESİNDE ELEŞTİRİLİR"-

Yargı üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını ileri sürülen açıklamada şöyle:
"Bugüne kadar yaşadığımız süreç, yargı erki mensupları üzerinde kurulan manipülasyon çarkının geniş toplum kesimlerine yöneleceği ve Türk halkının derin merkezlerce yürütülen toplum mühendisliği çalışmalarının hedefi haline getireceğini göstermektedir. Bu nedenle yargı üzerinden oynanan oyunların ulusumuzu, çocuklarımızı karanlık bir geleceğe taşıyacağından, hiç kimsenin; bugünkü iktidar sahiplerinin dahi bir gün gereksinim duyacakları adalete ulaşamayacağından endişe duymaktayız.
Adaletin gerçekleşmesinde, yurttaşların son umut kapısı olan yargıya ve hukuk devletine yönelik saldırının, demokrasinin güvencesi olduğuna inanılan Anayasa Mahkemesi'nce önleneceği yönünde haklı beklentisi olanları hayal kırıklığına uğratırken, yargı üzerinde kurulacak baskı, abluka ve çirkin oyunlarla sonuç almayı hedefleyenleri de güçlendirmiş, cesaretlendirmiştir."