SEDEF ŞENKAL DEMİR / AHT

Haydarpaşa Garı’nın çatı tamiratı sırasında çıkan yangın ile ilgili savcılığın 1 ay süre verdiği bilirkişi, Adli Tıp’tan numunelerle ilgili raporun geç gelmesi nedeniyle raporunu 8 ayda tamamladı. Kitapçık halinde raporlarını savcılığa gönderen 4 kişilik bilirkişi heyeti, yangının tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu çıktığı kanaatine vararak, işçiler ve müteahhit firmayı asli kusurlu buldu.

İnşaat mühendisi bir profesör, yangın uzmanı bir araştırma görevlisi, elektrik mühendisi ve bir de kimya mühendisi öğretim görevlisinden oluşan bilirkişi heyeti, yangının tamamen çalışanların tedbirsizlik ve dikkatsizliği sonucu çıktığını bildirdi. Tarihi gara büyük zarar veren yangının çıkış nedeni ise zemin izolasyonu sırasında kullanılan ve ısı tabancasıyla ısıtılarak zemine yayılan elyaf maddenin tutuşması olarak açıklandı.

HAPİS İSTEMİYLE DAVA AÇILABİLİR
Savcılık, bilirkişi raporunu yeterli bulursa sorumlular hakkında “Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması” suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açacak. Müteahhit firmayı denetleyen kamu görevlisi olarak TCDD kontrolörünün ihmali tespit edilmesi durumunda da “görevi ihmal” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılabilecek. Tarihi gar, 28 Kasım 2010’da yanmış maddi hasar meydana gelmişti.