Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde yapımı planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) sayısının 2 binin üzerinde olduğunu belirtti.

Bütün demokratik mücadelelere ve yargı kararlarına rağmen yapımı devam eden HES projeleri ile yaşam alanlarının büyük ölçüde tahrip edildiğini, bunun sonucu olarak vadilerdeki tüm varlıkların yaşam dengesinin bozulduğunu savunan Şan, şöyle devam etti: “Derelerin Kardeşliği Platformu, sularımızın ve doğal kaynaklarımızın yağma edilmesine, doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verilmesine birlikte karşı çıkmak amacıyla mücadele eden bağımsız bir halk hareketidir. Platform, hiçbir lobicilik faaliyeti ile ilgisi olmayan, tamamen gönüllülük esasına bağlı, HES’lere karşı demokratik ve hukuksal mücadelesini sürdüren bir organizasyondur. Tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun, sadece enerji kaynağı ve para kazanma aracı olarak görülmesini reddediyoruz. Sudan elde edilmeye çalışılan enerjinin alternatifi vardır, oysa doğamızın ve yaşam alanlarımızın alternatifi yoktur.”

Şan, her ne kadar HES’lere karşı sürdürülen hukuki mücadelede, bugüne kadar sonuçlanan bütün davalarda olumlu sonuçlar alınsada, her gün bir yenisi ortaya çıkan projeler ve uygulanmayan yargı kararları gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarının altını çizerek “Toplumsal bir hareket olarak, suyunu, toprağını vadisini ve yaşam alanlarını korumaya çalışanların yanında durmayı, mücadelenin diğer kulvarlarıyla eş güdümlü hareket etmeyi önemseyen hukukçu dostlarımızla organize bir biçimde hareket etmeyi amaçlamaktayız. Bu amaçla, İstanbul Barosu Orhan Apaydın Salonu’nda 25 Aralık’ta saat 14.00’te yapmayı planladığımız bilgilendirme ve gönüllü hukukçularla tanışma etkinliğimize bütün duyarlı hukukçularımızı bekliyoruz” dedi.





Cumhuriyet