Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Seferberlik Bölge Başkanlığındaki aramanın yasaların gereği olduğunu belirterek, ''Herhangi bir zorlama değil. Hakim karşısında devlet sırrı söz konusu değildir. Bunu kurumlar arası çatışma olarak yansıtırsak, yanlış olur'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, CNN Türk Televizyonunda Cengiz Çandar ve Hasan Cemal'in hazırladığı ''Tecrübe Konuşuyor'' programında soruları cevapladı. Gül, hakimin gerekli incelemeleri yapabileceğini belirterek, buna herkesin saygı göstermesini istedi. Askeri mahkemeler ile sivil mahkemelerin görevlerini yeniden düzenleyen son yasal değişikliğe atıf yapan Cumhurbaşkanı, "Birkaç sene önceki yasal yapımız askeri mahkemelerin, sivil mahkemelerin baktığı olayları farklı şekilde tasnif ediyordu. Şimdi yasa değişikliği ile bugünkü geçerli nizam bu oldu. Onun gereği olarak bunlar yapılıyor." şeklinde konuştu. "Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın aranması büyük bir haberdir." şeklindeki sözler üzerine de, "Büyük haberdir ama mevcut bir yasa var. Bunun içinde bağımsız yargı organı." değerlendirmesini yaptı.

Gül, Türkiye'nin bir reform sürecinde geçtiğinin altını çizerek, yaşananları 'normalleşme' olarak niteledi. Türkiye'de artık askeri vesayetin asla söz konusu olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı, "Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de açıkçası saygısızlık olur. Ama dışarıda insanlar, yanlış düşünce içinde olabilirler. Yanlış çağrılar, yanlış arzular olabilir. Büyük bir toplumuz, bu toplum içerisinde farklı farklı fikirler, düşünceler var." diye konuştu. Cumhurbaşkanı, "Darbe ve muhtıralar dönemi kapanmış mıdır?" soruna da, "Tabii. Böyle bir şey söz konusu olamaz." karşılığını verdi.

Türkiye'nin standartlarını yükselttiğini anlatan Cumhurbaşkanı, "Bazıları -bununla kimseyi kastetmiyorum- bu standartların yükselmesinde adaptasyon zorluğu yaşıyorlar." tespitinde bulundu.

YÜRÜTME VE YARGI KÖŞK'TE BULUŞUYOR

Gül'e geçtiğimiz yıla damgasını vuran "Kürt sorununun çözümünde güzel şeyler olacak, tarihi bir fırsat var." şeklindeki sözleri de hatırlatıldı. Türkiye'nin geleceğinin güzel olacağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı, "Türkiye sorunlarını çöze çöze çok daha güçlü ülke haline gelecek. Buna inanıyorum, çünkü vatandaşlarımıza inanıyorum. Vatandaşlarımızın çok sağlam bir mayası var." dedi. Kürt meselesinde devletin de yanlışları olduğu yorumu üzerine de şunları söyledi: "Hepimizin eksikleri, noksanları, yanlışları var. Niye saklayacağız ki? Bütün bunlardan ders alarak yanlış yapmamak önemli. Hepimiz bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız. Ayrı iki halk söz konusu değil. Bir millet var. Tabii ki farklı gerçeklerimiz, özelliklerimiz, renklerimiz var. Bunları inkar etmiyoruz. Hepimiz kurucu unsurlarız. Hiç kimse kendini öz yurdunda garip hissetmemelidir."

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilkini geçen yıl başında yaptığı 'erkler zirvesi'nin ikincisini bugün gerçekleştiyor. Gül, yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarını bir masa etrafında biraraya getirecek. Gül'ün, yılbaşı yemeğinde herşeyin hukukuk zemininde yürütülmesi gerektiğine dikkat çekmesi bekleniyor. Yemeğe TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sivil ve askeri yargı organlarının başkanları davet edildi.