Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alındığı süreç Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) rahatsızlığa neden oldu.

Özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen düzenlemeye göre başsavcılar hakkında ancak Yargıtay tarafından soruşturma yapılabileceği tespitinde bulunan HSYK, konuyu değerlendirmek üzere yarın toplanacak.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, konuyu öncelikli olarak incelediklerini belirterek, yarın yapacakları toplantıda konuyu değerlendireceklerini ifade etti.

Toplantıda Başsavcı İlhan Cihaner'le ilgili suçlamalar değerlendirilecek. Toplantının ardından yazılı bir açıklama yapılması da bekleniyor.

YARSAV: AĞIR HUKUK İHLALİ
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ise, gözaltı sürecini eleştirerek yargıç ve savcıların özel yetkili mahkemeler tarafından yargılanamayacaklarını belirtti.

Tarhan, ''Yargıtay tarafından yargılanacak bir Cumhuriyet başsavcısının soruşturma yetkisi olmayan kişilerce aranarak gözaltına alınması ağır bir hukuk ihlalidir'' dedi.

YARSAV Başkanı Tarhan, yapılan işlemin Anayasa'nın 144, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 89. ve CMK'nın 250/3. maddeleriyle öngörülen yargıç güvencesine açıkça aykırı olduğunu savundu.

Tarhan, şu ifadeleri kullandı:

''Bugünden itibaren artık Türkiye'de hiçbir yargıç, Cumhuriyet savcısı, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yargıç üyelerinin güvencede olmadığını'' iddia ederek, ''CMK 250/3. maddesinde özel yetkili mahkemelerin görev alanı düzenlenirken Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı yargıçlar hariç bırakılmıştır.''

YARSAV, işlemi gerçekleştiren tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

ntvmsnbc