ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve 21 asıl üyenin katılımıyla yapılan HSYK'nın ilk toplantısı sona erdi.

Bakan Ergin, HSYK'nın yeni binasında düzenlenen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, toplantının 'güzel bir atmosferde' gerçekleştirildiğini söyledi.

Toplantıda kurulun geçici başkanvekilliği seçimi yapıldığını belirten Ergin, ''HSYK ile ilgili uyum yasaları yapılıncaya kadar'' Danıştay üyesi Ahmet Hamsici'nin kurulun geçici başkanvekilliğine seçildiğini bildirdi.

Ergin, toplantıda HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ve Hüseyin Serter'in de aday olduğunu açıkladı.

Bakan Ergin, kurulun önceden olduğu gibi salı ve perşembe günleri toplanmaya devam edeceğini, bu çerçevede yeni üyelerden oluşan kurulun yarın toplanacağını ve gündemindeki konuları ele alacağını kaydetti.

Sadullah Ergin, HSYK uyum yasalarının da Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını bildirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSKY) toplantısına katılmak üzere, saat 14.10'da kurul binasına gelmişti.

Gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, bugün HSYK üyeleriyle ilk toplantıyı yapacaklarını söylemişti.

Ergin, gazetecilerin ''gündemin ne olacağına'' ilişkin sorusu üzerine, ''Toplantıda kurulun çalışma takvimi ve gündemi konuşulacak. Ayrıca Anayasamızın geçici maddesinde kayıt altına alınmış hükümlerin gereği olarak başkanvekili seçilmesi de söz konusu olabilecek'' yanıtını vermişti.

Bir başka gazetecenin ''138 unvanlı hakim ve savcı ataması var, bununla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?'' şeklindeki sorusuna ise Ergin, bugün yapılacak ilk toplantıda üyelerle bunları konuşacağını belirtmişti.

Daha sonra HSYK üyelerinin de gelmesiyle toplantıya geçilmişti.

17 Ağustos tarihinden bu yana fiili olarak görev yapamadıklarını söyleyen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile birlikte 2'si yedek 6 üye, görevlerinden 11 Ekim'de istifa etmişti.



ARABALAR AYNI MODEL, PLAKALAR SERİ
HSYK üyelerine tahsis esilen Renault marka aynı model araçlar ve plakalarının seri olması dikkat çekti.




AHMET HAMSİCİ KİMDİR?
Trabzon Çaykara Ataköy’den olan Ahmet Hamsici, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Başkent Lisesini bitirmiş, 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Sırasıyla Sason Hakimliği, Sulakyurt Hakimliği, 19 Mayıs Hakimliği, Adalet Bakanlığı Tetkik Hakimliği, Personel Genel Md. Yardımcılığı, Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 19 Eylül 2008 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay Üyeliğine seçilen Ahmet Hamsici Danıştay 3 üncü Dairesi üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 10.02.2009 tarihinde Türkiye Adalet Akademisi Başkanı olarak görevlendirilmiştir. Ahmet Hamsici 16.02.2009 tarihinde Akademi Başkanlığı görevine başlamıştır. Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu, HSYK asıl üyeliğine Ahmet Hamsici'yi seçti.  (aa)