HSYK'nın seçilmiş üyeleri, suç duyurusu ekine, Müsteşar Kahraman'ın salı günü yapılan toplantıyı terk ettiğine ve dünkü toplantıya katılmadığına ilişkin tutanağı da ekledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, müsteşarın cenaze törenine katıldığı için toplantıya katılamadığını belirtmiş ve öğleden sonra yapılan açıklamada ise, "Mazeret HSYK'ya bildirildi" demişti.

Bakanlıktan yeni açıklama

Adalet Bakanlığı son olarak, HSYK'nın çalışmalarının Adalet Bakanı ve Müsteşarı tarafından engellendiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, "Üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir" açıklamasında bulundu.

HSYK İç Yönetmeliği'ne göre Kurul gündeminin Başkan veya vekili tarafından işin önemine, ivedi veya süreli oluşuna göre düzenlendiği ifade edilen açıklamada, "23 Mart 2010 tarihli Sözcü gazetesinde bir köşe yazarının Adalet Bakanlığının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir müsteşar yardımcısının atanmasını önerdiğine ilişkin gerçek dışı iddialara da yer veren yazısındaki bir kısım hususların HSYK'nın bazı üyelerince aynı gün işleme konulması, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir husustur" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Köşe yazarı, 'HSYK kararname istiyor' başlıklı yazısında, '...Eğer bu atama kararnamesi yine gelmezse (ki gelmeyecek) o takdirde Kurulun seçilmiş üyeleri tarafından verilecek bir önerge ile çok önemli boş yerler için en kısa zamanda oylama yapılacak', '...Size dahasını da söyleyeyim bu atama kararnamesi Kurul gündemine geldiği anda kamuoyunu çok yakından ilgilendirecek bazı sürpriz gelişmelerin de olması bekleniyor', '...Kuruldan önümüzdeki günlerde seçilmiş 5 üyenin oylarıyla çok önemli kararlar çıktığını duyarsanız sakın şaşırmayın...' şeklindeki ifadeler ile o gün olacakları tek tek yazmış ve Kurulun sürpriz kararlar alacağını önceden açıklamıştır" denildi.

"Başka yerlerde hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan hukuk dışı stratejinin HSYK'nın bazı üyelerince uygulanmaya konulması son derece vahim olup, kabul edilebilir bir durum değildir" denilen açıklamada, "Söz konusu üyeler yasaların Bakanlığa verdiği bir yetkiyi hukuk dışına çıkarak kullanmak istemişler ve Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyuna açıklanması üzerine bir çatışma ortamı oluşturma gayretine girişmişlerdir. Kurulun çalışmalarının Bakanlığımız tarafından engellenmesi söz konusu olmayıp, Kurul üyelerinin kendilerince önem atfettikleri bazı konuları bir an önce çözmek ve yukarıda bahsedilen yazarın öngörülerini gerçekleştirmek istemeleri yüzünden Kurul çalışmalarına ara verilmiştir. Bakanlığımız bu güne kadar olduğu gibi hukuka bağlı tutumunu bundan sonra da taviz vermeksizin sürdürmeye devam edecektir. Herkesi de bu hususta duyarlı davranmaya devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.

Çelik'ten Özbek'e: ''Türkiye çadır devleti değil"

Isparta'da konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik de, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in "Taslağın bu şekilde geçmesi devletin temeli ve çatısının çökmesi demektir" açıklamasına tepki gösterdi.

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti çadır devleti değildir ki çöksün" diyen Çelik, "Abartı bile demiyorum. Gereksiz, lüzumsuz, çatışmaya dönük değerlendirmelerdir, bunlar hoş şeyler değil. Devletin kademelerinde olan sorumluluk sahibi insanların çok daha dikkatli dil kullanmaları gerekiyor" dedi.

Çelik, "Anayasa değişikliği 16 kez olmuş Türkiye'de. 1980 Anayasası yürürlüğe girdiğinden bugüne 16 kez değişiklik olmuş. Devletin çatısı mı çökmüş?" diye konuştu. Cnn Türk





  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.