HSYK üyelik yarışının en sıcak geçtiği yer başkent Ankara oldu. Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nde (YARSAV) HSYK seçimleri sırasında gündeme gelen alternatif liste rahatsızlığı, oy kullanma işleminin yapıldığı Ankara Adliyesi'nin kafeteryasında gün yüzüne çıktı.

Eski Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu, oy kullandıktan sonra yönetim kurulu üyelerinin yanına geldi. Bütün Kurul üyeleri ayağa kalkarak Eminağaoğlu ile tokalaşırken YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan'ın soğuk tavrı dikkat çekti. Tarhan, ayağa kalkmazken kerhen Eminağaoğlu'nun elini sıktı.

Ankara'da toplam 2267 seçmen oy kullandı. Hakim ve savcılar, eşleri ve çocukları ile oy kullanmaya geldiler. HSYK seçimlerinde bölünme yaşandığı öne sürülen YARSAV yöneticileri son ana kadar kulis yaptı. YARSAV'ın listesinden seçime giren ve ulusalcı görüşleriyle tanınan Sincan 1.Ağır Ceza MahkemesiBaşkanı Osman Kaçmaz'ın, YARSAV Başkanı Tarhan oy kullanırken sandığın başında beklemesi dikkat çekti. Dernek yöneticileri, seçim süresi boyunca adliyede toplantı üstüne toplantı yaptı.

YARSAV Derneği'nin ÖZ YARSAV, ÖZ ULUSALCI ve GÜVERCİNLER diye üçe bölündüğü iddia edildi.

HSYK seçimlerinde aday belirleme sürecinde yoğun tartışmalara ve istifalara sahne olan YARSAV, olağanüstü kongre kararını açıkladı.

27 Kasım'da yapılacak olağanüstü kongre “YARSAV'ın yeni süreçte de güçlü bir insiyatif kullanması” gerekçesine dayandırıldı. Olağanüstü kongreye gidilmesinde, özellikle HSYK seçimleri sürecinde derinleşen görüş ayrılıkları etkili oldu.




Aday belirleme sürecinde yaşanan anlaşmazlık, dernekte var olan 3 eğilim arasında sert tartışmalara neden oldu. Tartışmalara rağmen YARSAV yönetiminin ittifak kararı doğrultusunda belirlediği ve açıkladığı aday listesine alternatif listelerin oluşturulması bardağı taşırdı. Başkan Emine Ülker Tarhan'ın da içinde yer aldığı “güvercinler” kanadı ilk listeye sonuna kadar sahip çıkıp listeden hiçbir ismin değiştirilmemesini savundu.

Şahinler ile şahinler içinde yer alan mezhepçi kanat listeyi isteklerine göre yeniden düzenlediği ve kendi adaylarını tespit ederek “Öz YARSAV” listesi adı altında propaganda yaptığı ileri sürülmüştü.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sungur'un başını çektiği grubun YARSAV listesine destek görüntüsünü verirken, “ÖZ ULUSALCI” listesi adı altında Osman Kaçmaz'ın da aralarında bulunduğu 11 kişilik bir listenin propagandasını yaptıkları öğrenildi. Bu arada eski YARSAV başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 27 Kasım'daki kongrede başkanlığa aday olduğunu açıkladı.


(star-zaman)