Erzurum da Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in gözaltına alınması HSYK’nında konuyu gündemine almasına neden oldu. Dün haftalık olağan toplantısını yapmakta olan HSYK'nın bugün olağanüstü gündemle toplanarak konuyu görüşmeye karar verdiği öğrenildi.

GÖREVDEN ALACAKLAR

Bazı HSYK üyelerinin, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili savcı Osman Şanal'ı ve arama kararını veren Erzurum’daki hakimi görevden alacağı iddia edildi. HSYK'nın böylece hem birlikte hareket ettiği İlhan Cihaner’i kurtarmayı hem de ifade vermek için Erzurum Savcılığına gitmek istemeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’i rahatlatmayı istediği ileri sürüldü. Yine iddialara göre, Ergenekon Terör Örgütüne üye olmak suçundan hakkında dava açılan sanıklarla irtibatı ortaya çıkan bazı HSYK üyelerinin ileride soruşturmanın kapsamına girmekten korktukları ve bunu engellemek için soruşturmayı yürüten savcıyı görevden alarak yargı mensuplarına gözdağı vermek istediği ileri sürüldü.

ERGENEKON İRTİBATI

Yine Ergenekon sanıkları ile irtibatları basına yansıyan bazı Yargıtay üyelerinin de HSYK’na devreye girmesi ve Savcı Şanal’ı görevden alması için baskı yaptığı ileri sürüldü. CHP Grubu adına Erzincan'a giderek soruşturmayı izleyen CHP'li Ahmet Ersin'in de dün girişimde bulunduğu öğrenildi. HSYK Başkan vekili Kadir Özbek'in İlhan Cihaner ile ileri derecede samimiyeti olduğu da iddia edildi. Bilindiği gibi HSYK üyesi Ali Suat Ertosun un bazı ergenekon sanıkları ile fotoğrafları ve ilişkileri ortaya çıkmış, Ertosun da bunu doğrulamıştı.

CİHANER TEHDİT ETMİŞTİ

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir haberde, Erzincan Başsavcısı Cihaner HSYK'na bir yazı yazarak, soruşturmanın gizliliğini ihlal edecek şekilde bilgileri iletmiş ve Savcı Şanal'ın görevden alınması gerektiğini belirtmiş, aksi halde kurumlararası çatışma çıkacağı tehdidinde bulunmuştu. Cihaner in göreve geldiğinden itibaren HSYK ile koordineli olarak hareket ettiği sık sık Ankara'ya gelerek kurulla görüştüğü iddia edilmişti.

BUGÜN