Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 1. Dairesi’nin üzerinde çalıştığı Adli Yargı Yaz Kararnamesi, kritik davalarda görev yapan özel yetkili hakim ve savcıların görev yerlerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağına kilitlendi. Kulislerde, hükümetin rahatsız olduğu uygulamalara imza atan İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde görev yapan bazı hakim ve savcıların özel yetkilerinin alınacağı belirtiliyor.

HSYK 1. Dairesi’nin her yıl rutin olarak çıkardığı yaz kararnamesinin bu yılki temel konusu özel yetkili mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılar oldu. HSYK bürokratları, hakim ve savcıların sicilleri, performans durumları, aldıkları disiplin cezaları, tayin istekleri ve eş durumları gibi kriterleri birlikte değerlendirdikleri zorlu bir çalışmadan sonra yaklaşık 2 bin 500 hakim ve savcının görev yerinin değiştirilmesini öneren bir taslak hazırladı. Kararname taslağı üzerinde HSYK 1. Daire üyelerinin çalışması devam ediyor. Üyelerin çalışması sonunda kararnamenin 14 Haziran günü kesinleştirilerek ilan edilmesi bekleniyor.

Kararname taslaklarında HSYK üyelerinin üzerinde müzakere edeceği kritik görevlendirmelere yer verilmemesi nedeniyle sadece kendisi tayin isteyen özel yetkili savcı ve hakimlere ilişkin görevlendirmelere yer verildiği belirtildi.

HSYK üyelerinin zorlu müzakereleri sonunda, başta MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da aralarında olduğu emekli ve görevdeki üst düzey MİT yöneticilerini ifadeye çağıran özel yetkili İstanbul Savcısı Sadrettin Sarıkaya olmak üzere bazı özel yetkili hakim ve savcıların özel yetkilerinin alınıp alınmayacağı belli olacak.

Yargı kulislerinde başta İstanbul olmak üzere Diyarbakır, Ankara ve Van’daki bazı hakim ve savcıların da bu kapsamda özel yetkili mahkemelerden normal mahkemele atanacakları güçlü bir şekilde ifade ediliyor. HSYK’nın bazı üyelerinin özellikle tutuklu yargılama konusunda ısrarcı olan yargı mensuplarıyla ilgili böyle bir tasarrufta bulunabileceği belirtiliyor.

Kapsamı dar tutulabilir

Ancak HSYK’daki müzakerelerde kulislerdeki beklentinin aksine özel yetkililerdeki yeni görevlendirmelerin sınırlı tutulabileceği de belirtiliyor. Özellikle özel yetkili mahkemelerle ilgili yeni düzenlemelerin çıkmasıyla yetkilerin sınırlanacağı, bu yüzden kamuoyunda tepki yaratabilecek görevden almaların yaşanmayabileceği de ifade ediliyor.



Kemal Göktaş/Vatan