• Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ı “rahatsız edici açıklamalar yaptığı” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne şikayet etti. HSYK, 16 Mart’ta gönderdiği yazıda, Can ile ilgili gerekli işlemlerin bir an önce yapılmasını istedi.

SOMUT OLMAYAN İHBARA İŞLEM YOK

Anayasa Mahkemesi, HSYK’ya verdiği yanıtta raportörlerle ilgili disiplin işlemlerinin nasıl yapılacağının yasada belli olduğunu belirterek, “HSYK böyle bir başvuruda bulunamaz” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği yanıttaki can alıcı kısım ise “Somut olaya dayanmayan, somut bilgiye dayanmayan ihbarlara işlem yapma geleneğimiz yoktur” ibaresi oluşturdu.

Yüksek Mahkeme, HSYK’nın böyle bir hakkı bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu işleme koymadı. Can, AK Parti’nin Anayasa paketini açıklamasından önce, yargı reformuna karşı çıkanları matbaaya karşı çıkanlara benzetmişti. Can, Anayasa değişikliği paketi açıklandıktan sonra yaptığı bir açıklamada ise HSYK’yı Demokrat Yargı üyelerine baskı yapmakla suçlamıştı.

HSYK-YARSAV İDEOLOJİK TEYAKKUZDA

Osman Can, HSYK’yı ciddiye almadığını belirtirken diğer Eşbaşkan Orhan Gazi Ertekin, HSYK’nın Osman Can’ı şikayet etmesini “Çok abartılı bir durum değil” diyerek, kurulun son zamanlarda gösterdiği tavra uygun davrandığını söyledi. Ertekin, YARSAV’ın yargıyı etkile

me boyutundaki girişimlerine kurulun hiçbir işlem yapmamasını ise eleştirdi. Ertekin, HSYK ve YARSAV’ın “ideolojik teyakkuz halinde” olduklarını belirterek, “Bunun tehlikeli bir gidişat olduğunu düşünüyoruz. HSYK’nın bir kez daha gözden geçirip, bu ideolojik eleme sisteminin ve kendisine teslim edilen yetki ve gücü daha özgürce kullanabileceği, daha nesnel ölçütlere doğru açılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

SÜRPRİZ OLMADI, CİDDİYE ALMIYORUM 

Hakkındaki şikayetle ilgili olarak star’ın sorularını yanıtlayan Osman Can, kurulun tavrının kendisini şaşırtmadığını belirterek, “Sürpriz olmadı. Çok ciddiye almıyoruz” dedi. Kurulun kararının kendisi için bir bağlayıcılığının olmadığını da ifade eden Can, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda gerekli yanıtı verdiğini de anlattı. Can, “Biz kendi gündemimize kendi yolumuza bakıyoruz” dedi. Derneğin diğer Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin,  HSYK ve YARSAV’ı uyardı: “Hukuksal mücadele alanından daha sert olan siyasi mücadele alanına kaymışlardır. İdeolojik tepki vermeleri çok tehlikelidir. Biz daha hassasiyet ve metanet bekliyoruz. Hukuksal metodolojiyi kullanmalarını istiyoruz.”


Star