Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasıyla sonuçlanan soruşturmayı başlatan Erzurum Özel Yetkili Başsavcısı Osman Şanal’ın yetkisinin alınmasıyla ilgili bir toplantı yaptı.

Toplantınının ardından açıklama yapan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, oybirliğiyle HSYK’nın aldığı kararın hukuka uygun olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

Gerçeker, “Bu kararın uygulanması için yetkililer tarafından bu kararın yerine getirilmesinin takipçi olacağımızı yine arkadaşlarla birlikte karara bağladık” diye konuştu.

HSYK'nın, hakimler ve savcıların en üst organı olduğunu, hakimlerle ilgili özlük işleri, atama, nakil işleri gibi bütün işlemleri yerine getirdiğini anımsatan Gerçeker, ''Bu anlamda onların bugün almış oldukları ve kamuoyuna açıklamış oldukları kararlar bize göre çok önemli kararlardır'' dedi.

Bundan sonra olacak gelişmeleri takip edeceklerini söyleyen Gerçeker, "Gerekirse yine arkadaşlarımızla görüşüp, gerekli değerlendirmeleri yapacağız ve sizleri bilgilendireceğiz'' dedi.

Yaşananların üzüntü verici olduğunu belirten Gerçeker, ''Burada haklılık, haklı olup olmamanın ötesinde böyle bir olayın olması elbette çok üzüntü verici'' dedi.

BOZMA TALEBİNİ DEĞERLENDİRİRİZ
Gerçeker, Başsavcı Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e bir mektup göndererek, tutuklama kararının kanun yararına bozulmasını talep ettiğinin hatırlatılması üzerine, kanun yararına bozma talebinin Adalet Bakanı’nın yetkisinde olduğunu ifade etti.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, ''Adalet Bakanı öyle bir yola başvurursa tabii o zaman onu Yargıtay değerlendirir mutlaka'' dedi.

Karar yerine getirilmezse Başkanlık Kurulunun tekrar toplanıp toplanmayacağına ilişkin soru üzerine Gerçeker, ''Bilemiyorum. O zaman gelişmelere göre yeniden toplanıp, yeniden bir değerlendirme yapacağız'' dedi.

DANIŞTAY: GÜVENİMİZ TAM
Öte yandan, Danıştay'dan yapılan açıkalamada da "HSYK'ya güvenimiz tam" denildi.

ntvmsnbc ve Ajanslar