İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yargı Reformu Sempozyumu'nda konuşan Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi Nihat Ömeroğlu, HSYK'nın Erzurum'da özel yetkili savcıların yetkilerini elinden almasını eleştirdi. Erzurum'da yürütülen soruşturmanın içeriği ile ilgili konuşmasının yanlış olacağını belirten Ömeroğlu, "Bu dosya eninde sonunda Yargıtay'a gelecek. Ben bu konuya girmeyeceğim, kanaatimi belirtmeyeceğim." diye konuştu.

"HSYK, ANAYASA'YA AYKIRIDIR"

HSYK'nın savcıların yetkilerini almasını 'yargıya müdahale' olarak değerlendiren Ömeroğlu, "Soruşturma devam ederken, hakkında herhangi bir disiplin işlemi yapılmadan, bir inceleme başlatılmadan oradaki soruşturma evrakının içeriğini görmeden böyle bir uygulama yargıya müdahaledir. Kurul bunu gündeme alması sebebiyle bu arkadaşların hiçbir savunmasını almadan yasaya aykırı bir tarzla yetkilerini apar topar kaldırması, açıkça yargıya müdahaledir. Bu, eski köhnemiş devlet zihniyetinin ideolojik tavrı sonucunda çıkan bir karardır. Bundan önce bir çok tutuklamalar oldu. Yargıtay'da bir mahkeme başkanı 8 ay tutuklu yargılandı. Aynı itirazlar onunla da oldu; fakat HSYK'dan hiçbir ses çıkmadı. Bunu ben doğru bulmuyorum. İstanbul'a gelen dosyasını oradaki başsavcı ve savcı arkadaşlar inceleyecektir." şeklinde konuştu.

HSYK'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyen Ömeroğlu, "Üzülerek şunu ifade edeyim; HSYK bundan 3-5 gün önce ünlü kararını aldı. Her an her zaman yereldeki bütün hakim ve savcıların yetkisini de kaldırabilir. Kararname döneminde tayin de çıkarabilir. Bu kurul, bu 5 kişi her şeye kadirdir. Ben de kürsüde olsam bundan korkardım. Kurul, yargı denetimine kapalıdır. Şahsen idari yargıda görevli biri olsam Anayasa'nın 90. maddesini çalıştırırım." ifadelerini kullandı. (CİHAN)