HSYK'nın yapısıyla ilgili tartışmalara Ankara Barosu Başkanı Coşar da katıldı. Coşar, yarın başlayacak Ankara Barosu Uluslararası Hukuk Kurultayı ile ilgili baronun Gölbaşı tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in de katılması beklenen kurultayda ulusal ve uluslararası hukukçular söz alacak. 11 Ocak-15 Ocak tarihlerinde Bilkent Otel'de düzenlenecek kurultayda Adalet Bakanlığı'nın yüksek yargı kurumlarının görüşlerini alarak oluşturduğu 'yargı reformu strateji planının' da tartışılması bekleniyor. Kurultayın başlıca konuları 'Adalet ve Hukuk Reformu', 'Enerji Hukuku', 'İletişim Hukuku', 'Yeni Gelişmeler Öncülüğünde Hukuk' ve 'Arabuluculuk' olarak belirlendi. Baro Başkanı Coşar, bu yıl 6'ncısı düzenlenecek kurultayın hem ulusal hem de uluslararası hukuka katkısının olmasını beklediklerini, toplantılara 29'u yurtdışından olmak üzere 300'e yakın hukukçu ve uzmanın katılacağını söyledi.

OBJEKTİF, TARAFSIZ VE ŞEFFAF BİR HSYK İSTENİYOR

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Coşar, bir soru üzerine HSYK'nın yapısıyla ilgili sıkıntıların varlığını bildiklerini söyledi. Coşar, "Kurul'un bu yapısının mutlaka değişmesi gerekir. Sıkıntılar var, biliyoruz. Değişik görüşteki insanlar kendi açılarından sıkıntıları ifade ediyorlar. Yargıtay'a 34 üyenin seçilememesi de birazcık Kurul'un yapısından, örgütlenme biçiminden, yasal ve anayasal düzenlemeden kaynaklanıyor. Yaşadığımız deneyimleri de dikkate alarak bir değişime mutlaka ihtiyaç var. Kurultayda da bu tartışılacaktır." dedi. Coşar, Yargıtay'da boş olan 34 üyelikle ilgili seçimlerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcıları görevden alma girişimiyle gündeme gelen HSYK'nın AB standartlarına uygun hale getirilmesine yönelik tartışmalar sürüyor. Yargıtay ve Danıştay'dan seçilenlerin çoğunluğu oluşturduğu HSYK'da, alınan kararlar için yargı yolunun açılamaması eleştirilen konuların başında geliyor. Adalet Bakanlığı bu konuda, yüksek yargı kurumlarının da görüşlerini alarak 1982 Anayasası ile kurulan HSYK'nın değiştirilmesini de içeren Yargı Reformu Strateji Taslağı'nı hazırladı. Taslağın 2013'e kadar hayata geçirilmesi hedefler arasında yer alıyor. Değişiklik taslağında, HSYK'nın objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı yargı yolunun açılması planlanıyor. Taslağa göre, HSYK'nın 9 olan üye sayısı 21'e çıkacak. Cumhurbaşkanı ile Parlamento'nun akademisyenler arasından, 12 bin hâkim ve savcının da kendi aralarından üye seçmesi hedefleniyor. Kurulda avukatlar da temsil edilecek.

METİN ARSLAN ANKARA ZAMAN