Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması üzerine yaşanan krizi değerlendirirken, “Bizim konuştuğumuz, bu nasıl hukuk devletiydi. Geldiğimiz nokta, bu nasıl devlet noktası oldu. Kurumlar birbiriyle çarpışıyor” dedi. Kanadoğlu, olayın temelinde “yargının bağımsızlığı sorunu” olduğunu vurguladı.

Hükümetin Fidan ve diğer MİT’çilerin ifadeye çağrılması üzerine MİT Yasası’nın 26. maddesinde değişiklik öngören teklif vermesini yorumlayan Kanadoğlu, “Kişiye özel yasa çıkarmakla eşanlamlıdır. Böyle bir şey hukukta yoktur. Hukuk böyle bir yasa çıkarmayı asla kabul etmez” dedi. MİT Yasası’na eklenecek maddenin sadece MİT’çileri değil, ayrıca Başbakan’ın görevlendireceği herhangi bir kişinin de izne tabi olması sonucunu doğuracağını dile getiren Kanadoğlu, “Başbakan tarafından görev verilen kişi kimdir? Bir kere kamu görevlisi midir, sadece bir yurttaş mıdır, bunun Türk vatandaşı olup olmadığı da belli değildir. Böyle bir yasaya ekleme yapıyorsanız, çok kötü sonuçlar doğrubilir. Demek ki kendilerini tehlike ile karşı karşıya gördükleri için yapılmış bir düzenlemedir” görüşünü kaydetti. Kanadoğlu, savcının görevden alınmasını ise şöyle değerlendirdi:

“Daha önce ‘HSYK, kesinlikle böyle bir teşebbüste bulunmasın’ demiştim. Şimdi Deniz Feneri’nde yapılan uygulamayı tekrarladılar.”

Kanadoğlu şöyle devam etti: “Devlet organlarının dışında bazı kurum, kuruluşların, birleşimlerin bu devlete egemen olmaya çalıştıkları, hatta burada belirli seçimlerin gündeme gelmesi nedeniyle bu olayın yaşandığı söyleniyorsa devletin içinde bulunduğu ortam ortaya çıkıyor.”3


Cumhuriyet