Ankara Barosu, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyon çerçevesinde gözaltına alınan avukatların tutuklanmasına yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Avukatların tutuklanması ile hukuk devletinin ağır bir yara aldığının belirtildiği açıklamada, "Bu tutuklama kararları ile demokrasimiz ağır bir yara almıştır. İsmi dışında tamamıyla DGM yapısında olan özel görevli mahkemeler, evrensel değerler temelindeki hukuk yerine kendi uygun gördükleri hukuku uygulamaya devam etmektedirler" denildi. Tutuklamanın ceza yerine geçen bir uygulama olmaması gerektiğinin bilindiğini, kaçma şüphesi, niyeti olmayan avukatların, hangi gerekçe ile tutuklandıklarının anlaşılamadığının ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Edinilen bilgiye göre, gözaltındaki meslektaşlarımıza, Aydın sorumluluğu ile katıldıkları bazı toplantı ve faaliyetlerle ilgili sorular da yöneltilmiştir. Demokratik hukuk devletinde yaşamanın en doğal gereği olan çeşitli eylem ve etkinliklerle toplumsal muhalefet oluşturmanın suç kapsamında sorgulamasının yapılması, çok ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Ankara Barosu olarak; kişi ve kurumların her tür hukuki güvenceden yoksun bırakılmasına yönelik sistematik bir hal alan "özel" uygulamaları hiçbir şekilde uygun görmediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Hukukun, intikamcı siyasi niyetlere araç edilmek istenmesi, tarihte bir çok kez vuku bulduğu gibi, kimsenin yararına değildir."

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir korku cumhuriyetine dönüştürülmesine izin verilmeyeceğinin kaydedildiği açıklamada, tutuklanan avukatların bir an önce salıverilmelerine dair her tür meşru mücadelenin içinde olunacağı ifade edildi.




Ankara Haber Ajansı