Sakarya Adliyesi’nde görülen 14 yaşındaki Ö.C.’yle ilgili davada 19 sanığın tahliye edilmesin, kadın örgütleri ve avukatların tepkisine neden oldu. Sakarya Kadın Platformu, gece yarısı çıkan kararın kendileri açısından büyük bir skandal, hukuk açısından da utanç verici olduğunu belirtti. Avukatlar, hukukçular ve sivil toplum örgütleri mahkemeden önceki gün çıkan kararı Radikal ’e şöyle değerlendirdi:
 
*Ö.C’nin avukatı Harika Günay Karataş: Bazı tahliyeler bekliyordum ancak bu kadarını beklemiyordum. Vicdanımız sızlıyor. Mağdurun mağdurluğu katlanarak devam ediyor. Suça sürüklenen çocuklar tahliye oldu. İtiraz edeceğiz. Benim müvekkilim devlet korumasında ve açık cezaevi hayatı yaşıyor. Kimseyle görüşemiyor. Burada cezalandırılan tek kişi Ö. C.’dir.”

* İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden avukat Gülen Köse: “Müdahil olma talebimiz bir sonraki celseye ertelendi ama sanıkların tahliyesi ertelenmedi. Davadaki en büyük skandal, tutuksuz sanık olan Sakarya Emniyeti’nde amir olan polisin serbest bırakılması ve bir gün sonra da yurtdışına kaçmasıdır.” 

*Sakarya Kadın Platformu’ndan Özgül Kahraman :
“Böyle bir kararın çıkmasını toplumun tepkisinden sonra beklemiyorduk. Bu dava hukukun ve toplumun kendini aklaması için büyük bir şans. Yaşı büyük olup bunun suç olduğunu bilen insanlar var. Onların korunmaması gerekiyor. Karar tam bir skandal, hukuk için utanç verici.” 

*Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay:
Bu olayı yok sayarak üzerini örterek hiçbir çocuğumuzu koruyamayız. Mahkemenin koyduğu yayın yasağıyla sanıkları korumak amaçlanmıştır. Özellikle olaya karışan kamu görevlisi olan kişilerin korunması anlamanı geliyor. Bu olayı yok sayarak çocukları koruyamayız.

*Kadın İnsan Hakları Derneği Kurucu Üyesi Pınar İlkkaracan:
2004 yılında Türk Ceza Kanunu’nda ilk kez kadınların lehine, olarak reforme edilmişti. Ancak HSYK’nın benzer davalarda tavsiye kararı olarak verdiği kararlarda çok net olarak görüyoruz ki bu konuda geriye dönüş var. Bu hâkimlerin cinsel istismar konusunda mağdureden yana değil, sanıktan yana tavır almaya iten çok net bir neden olacaktır.