Sunumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan’ın yaptığı toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, temel yasalarda yapılan değişiklikleri kavramak için Baro’nun düzenlediği eğitim seminerlerinin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Değişiklik yapılan üç temel yasanın bastırılarak daha önce tüm meslektaşlarımıza posta ile gönderildiğini belirten Kocasakal, bu seminerlerin ses ve görüntü kaydının yapıldığını, internet sitesinde yer alan Baro Tv’den yayınlandığını, ayrıca CD olarak da bastırıp meslektaşlarımızın yararlanmasına sunulacağını bildirdi.

Açılışta konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk, seminerin yapıldığı eski Haydarpaşa Lisesi binasının tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Usul hukuku hükümlerini düzenleyen yasalar ve bu yasalarda yapılan değişiklikler hakkında da bilgi sunan Artuk, 12 Ocak 2011 tarihinde TBMM’ce kabul edilen ve 452 maddeden oluşan Hukuk Muhakemeleri Kanununun 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini bildirdi. 

Daha sonra üç oturum halinde düzenlenen panelin ilk oturumuna geçildi.

İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek’in yönettiği ilk oturumda konuşan Marmara Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Kale, HMK’da düzenlenen ‘Görev ve Yetki’ bölümünü, aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. Serdar Kale, ‘Davanın Açılması ve Dilekçelerin Karşılıklı Verilmesi’ konusunu anlattı.

Kısa bir aradan sonra oturuma devam edildi. Bu oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Nevhis Deren Yıldırım, ‘Yargılamanın Amacı ve Ön İnceleme’, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Kamil Yıldırım, Hukuk Muhakemeleri Kanununu ilkeler ve ‘Delil Kataloğu’ yönünden değerlendirdi.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Altay’ın yönettiği ikinci oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Arş. Gör. Nazlı Gören Ülkü, ‘Hâkimin Yasaklılığı, Reddi ve Sorumluluğu’ konusunu, Aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. Müjgan Tunç Yücel, ‘Dava Çeşitleri’, Prof. Dr. Selçuk Öztek de ‘Kanun Yolları ve Geçici Hukuki Himaye Tedbirleri’ konularını anlattı. 

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Başar Yaltı’nın yönettiği son oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Seyithan Deliduman, ‘Tahkim’, aynı üniversiteden Yrd. Doç. Dr. Gülcan Demirhan, ‘Basit Yargılama Usulü ve Çekişmesiz Yargı’, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Arş. Gör. Mert Namlı da ‘Yargılamanın Yenilenmesi’ konusunu ele aldı.

Panel oturumlarının sonunda soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

 


istanbulbarosu.org.tr