"Türkiye'de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Geliştirilmesine Destek Projesi" kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisi ile Adalet Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği seminerlerin 6'ncısı Gaziantep'te gerçekleştirildi.
 
Hız, seminerin açılışında, iş yükü ve dava sayılarının artmasının büyük bir sorun olduğunu, sorunun büyüklüğü nedeniyle beklentilerin de büyüdüğüne dikkati çekti. Arabuluculuğun çok eski bir uygulama olmadığını vurgulayan Hız, şöyle devam etti:
 
"Esasında 5 yıl sonra davaların yüzde 5'inin bile arabuluculukla çözülmesi büyük bir başarı olur. ABD'deki örneği yüzde 90'ların üstünde ama sistem farklılığı var. Dünyadaki örneklerinde yüzde 2-3 oranında iş bitirmek büyük bir başarı olarak görülüyor. Amacımız sorunların mahkemeye intikal etmeden çözülmesidir. Bu nedenle çeşitli çalışmalar yapıldı. Dava yüklerinin azaltılması içini bariyerler konuldu. Bazı dosyalar ve dava türleri mahkeme dışına çıkarıldı. Bazılarıysa idari cezalarla çözümlenmeye, yargının tümüyle dışına çıkarılmaya çalışıldı. Bu bağlamda yaklaşık 1,5 milyon dosyanın yargı alanından çıkarıldığını söyleyebiliriz ama bunlar yetmiyor. Dünyanın en büyük adliyelerini kuruyoruz. Avukat sayısı gittikçe artıyor. Adliye binaları yapmak, avukat sayısını artırmak pek fazla çözüm olmuyor. Arabuluculuk, dünyada da 20-30 yılda gelişti. Yani çok eskiden vardı da biz yeni bulmadık."
 
BM Demokratik Yönetişim Program Müdürü Leyla Şen ise onarıcı adalet uygulamalarının dünya genelinde son 30 yıldır tartışıldığını ve uygulandığını belirterek, BM'nin 2002'de tüm üye ülkelerde onarıcı adaletin uygulanması için tavsiye kararı aldığını anımsattı.
 
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker de büyük adliyeler yaparak sorunun çözülmediğini, bunun için alternatif çözüm yollarının bulunması gerektiğini vurguladı.
 
Mahkeme ve avukat sayısındaki artışa rağmen dosyaların katlanak büyüdüğünü ifade eden Peker, "Bunların çözülmesi için alternatif çözüm yollarının bulunması gerekiyor. Bu toplantıdan sağlıklı sonuçlar alınacağını umuyorum" diye konuştu.



AA