Vakfın açıklamasında, "Temel hak ve hürriyetlerin bilimini okumuş ve bu alanda kariyer yapmış Batum'un darbe istemesinin çok düşündürücü ve dehşet verici olduğunu" savunuldu.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, Batum'un, kullandığı ifadeyle Türkiye'nin silahlı gücünü aşağıladığı, askeri siyasal alana ve dolayısıyla vatandaşların bütün hayatını etkileyecek bir müdahale yapmaya davet ve tahrik ettiği ileri sürüldü.

"Temel hak ve hürriyetlerin bilimini okumuş ve bu alanda kariyer yapmış bir şahsın, darbe istemesi gerçekten çok düşündürücü ve hatta dehşet vericidir" ifadesine yer verilen açıklamada, "Askerin gerçek bir kaplan olmasını istemenin, kaplanın saldırma ve parçalama özelliğinin, kendi düşüncelerini benimsemeyen yurttaşlara karşı kullanılarak, aynı yöntemle ortadan kaldırılmasını arzulamak anlamına geldiği" iddia edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bireylerin temel hürriyet ve haklarının, askerler tarafından askıya alınmasını istemek, ülkeden hukukun bir ideoloji uğruna rafa kaldırılmasını savunmak ve onun yerine despotizmi getirmek bir hukukçunun hiçbir şekilde arzu etmemesi gereken bir şey olmalıdır. Bir hukukçunun belirtilen sözleri siyasi kimliği ile dile getirmiş olması da ülkemiz için ayrıca bir talihsizliktir. Çünkü siyasi partiler varlıklarını demokratik rejimlere borçludurlar."

Askeri despotik rejimlerde siyasi partilerin olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu sözleri Hukukçular Birli Vakfı olarak kınıyor, hukuk profesörü Sayın Süheyl Batum'u hukukçu kimliği ve hukuk biliminin gereklerine uygun davranmaya davet ediyoruz" ifadesine yer verildi.



Cnn Türk