Hukukçular Birliği Vakfı, şike olduğu iddia olunan maçlara uzman bilirkişi heyetlerine inceleme yaptırılmadan karar verilemeyeceğini belirterek, "Tutuklu kişilerin ülke kamuoyunda, iddianamesi henüz hazırlanmamış olan bu soruşturmadaki "şüpheli' sıfatlarından daha çok "hükümlü' gibi lanse edilmeye başlanmış olunması, söz konusu soruşturmayı bu kişilerin aleyhine olarak adi bir ceza soruşturması olmaktan uzaklaştırmıştır" görüşünü savundu.

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya yazılı açıklamasında, futbolda şike ve teşvik soruşturması kapsamında tutuklanan, haklarında adli kontrol tedbirleri uygulanan ya da ifadesine başvurulan futbolcu ve futbol adamlarının suçla ilişkilendirilmeleri hususunun farklı boyutlara ulaştığını bildirdi. Kılıçkaya, "Bu kişilerin ülke kamuoyunda, iddianamesi henüz hazırlanmamış olan bu soruşturmadaki "şüpheli' sıfatlarından daha çok "hükümlü' gibi lanse edilmeye başlanmış olunması, söz konusu soruşturmayı bu kişilerin aleyhine olarak adi bir ceza soruşturması olmaktan uzaklaştırmıştır" dedi. Kılıçkaya şu açıklamada bulundu:

"-Futbolda şike ve teşvik suçunun Türk Ceza Kanunu'nda ele alınan suçlardan çok, tespiti ve ispatı güç olan bir suç olduğunu belirten Kılıçkaya, "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu md. 11/1 de şike ve teşvik suçunun tarafların kazanç veya sair menfaat temini hususunda anlaşmaları halinde vücut bulacağını; md.11/3'te de kazanç ve sair menfaat sağlamak amacıyla vaat ya da teklifte bulunulup taraflar arasında anlaşma sağlanamaması hususunu suçun teşebbüs aşamasında kalması olarak nitelendirip cezalandırmak için yeterli görülmüştür. Failler arasında yapılan bu illegal anlaşmaların içeriğini, kapsamım ve saikini tespit edebilmek neredeyse imkânsızdır.

-Bugün için kamuoyunda ve spor basınında tartışılan ve şike olduğu iddia edilen fiil ya da vakaların varlığının tespiti ve nasıl ele alınacağı belirsizdir.

-Oynanan maçlarda olağan dışı bir durumun olup olmadığı, futbolcular tarafından şike veya şike gibi algılanacak davranışlar yapılıp yapılmadığı maç görüntüleri uzman bilirkişilerce detaylı şekilde izlenerek sonuca varılabilir. Bu durumun tespiti ancak bu hususlarda uzman, deneyimli bilirkişi heyetinin yapacağı araştırma ve çalışma ile ancak mümkünken özel yetkili savcının İvedi bir şekilde bu analizi yapıp şüphelilerin soruşturma evresinde tutukla olarak yargılanması hakkındaki karar vermesi, bugün için tutuklamalar hakkında verilen kararların kolaylığı kamu vicdanında şüphe yaratmaktadır.

-Aynı şekilde disiplin soruşturması yönünde de her hangi bir karar vermeden önce Türkiye Futbol Federasyonu'nun da şikenin varlığının ve maçların sonucuna etkirlini araştırmak açısından uzmanlardan oluşacak bilirkişi heyetlerine maçları incelettirmesi gerekir."

Kılıçkaya ayrıca, Türk Futbol Federasyonu'nun 15 Ağustos 2011 de yargılama taraflarının savunmalarının alınamaması, soruşturma dosyasının 20 Ağustos 2011 tarihinde kendilerine teslim edilmesi nedeniyle savcılıkça o tarihten bu yana incelenmiş ya da toplanmış evrakların etik kurulunca incelenememiş olması ve sair gerekçelerle nihai karar veremeyeceklerini bildirmelerinin "maddi gerçeğe ulaşmada ki samimiyetlerini ve doğru yolda olduklarını" gösterdiğini belirtti.(ANKA)