CNN TÜRK'te yayınlanan Yedi/24 programında Yavuz Oğhan ve Erhan Karadağ'ın konukları Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, Ceza hukukçusu Prof. Ersan Şen ve Emekli Cumhuriyet Savcısı Mete Göktürk'tü.

Bu isimler HSYK'nın kararının dayanağını, özel yetkisi alınan savcı Osman Şanal'ın buna rağmen dosyayı İstanbul'a göndermesini değerlendirdi. İşte, bu açıklamalardan çarpıcı bölümler:

Selçuk: "Herkes susmalı"
 

- Olay bir güç gösterisine dönüştü. Bu konuda herkes basiretli davranmıyor. Kamuoyu önünde suçlayıcı davranmak yanlış. Bugünden itibaren herkes susmalı, masanın başına oturmalı, sorun çözülmeli. Deprem, düello gibi sözler yanlış.

- Yetkisi kaldırılmış bir savcının (Osman Şanal) konuyla ilgilenmemesi gerekirdi. (Dosyanın İstanbul'a gönderilmesi)

- HSYK'nın bütün üyeleri toplantıya katılmakla yükümlüdür, Adalet Bakanlığı müsteşarının katılmaması düşünülemez. HSYK idari bir kuruldur, yargı taarrufunda bulunamaz. Ancak HSYK'nın kararı hukuki mi, değil mi diye cevap vermem; soruşturma sürdüğü için kaynak gösterilmek istemiyorum.

- Ortada aslında yasal bir yanlış var; yasa yanlış. DGM'lerle ilgili kanunu Fransa'dan aldık, alırken de yanlış aldık. Eski DGM'leri sürdüren mantık yanlıştır. Bu yanlışlık bulaşıcı oldu.

- Yargıtay Başkanı ve Adalet Bakanı'nın açıklamalarının ihsas-ı rey olduğunu düşünmüyorum

Prof. Şen: "Yara tedavi edilmedi, büyüdü"

- HSYK kararı beklenmeyen, olmaması gereken bir karar idi. Zaten, HSYK Başkanvekili de "şeklen uygun olan bu kararı vermek durumunda kaldığı"nı beyan etti; "Bu rahatsızlıkları 1 yıldır dile getiriyoruz. Erzurum ve Erzincan'daki yargı kurumları arasında iki yıldır süren bir husumet var; adalet müfettişi gönderin dedik. Bunlar yapılmayınca, elimizde kalan tek yetkiyi kullanmak zorunda kaldık" dedi.

- Erzurum ve Erzincan'a müdahale edilmedi, Adalet müfettişi gönderilmedi. HSYK'nın da böyle bir imkanı yok. HSYK da, "Bu tasarruf zamanında yapılmış olsaydı, buna gerek kalmazdı" diyor. Yara tedavi edileceğine, büyümesine izin verildi.

- HSYK'nın kararına itiraz etmek mümkün. Adalet Bakanı itiraz edebilir.

- Adalet Bakanı bu kadar sert açıklama yaparsa, HSYK Başkanvekili de yapar. Yapılması gereken Sami Selçuk'un dediği gibi sakinleşmektir.

- CMK'nın ilgili maddelerinde kimlerin kapsam dışında olduğu belirtilir. Yani Başbakan vb. gözaltına alınamayacağı. Başsavcının görev dışında, kişisel suçu varsa kapsama girebilir. Ama görünen o ki, suç görevle ilgili.

Göktürk: "Yüksek yargı politize olmuş"

- Yüksek yargı mesleki taassup içinde, birbirini destekler durumda, savunma halinde. Belli bir duruşu sergiliyor. Bu, bana göre, secilmişlere karşı bir tavır sergilemek haline dönüştü. Siyasetin üzerinde yıllardır askeri vesayet var. Siyasi otoriteyi kimsenin fazla taktığı yok. Bu çevrede oluşmuş bir bürokrasi ve maalesef politize olmuş bir yüksek yargı var.

- Yargıtay Başkanı'nın kendisi ilgilendirmeyen konularda siyasi demeçler vermesi, hükümetin tasarruflarını eleştirmesi nerede görülmüş?

- Yetki tecavüzü söz konusu değil, yetki aşımında bulunan doğrudan HSYK.

- Savcı Osman Şanal'ın yetkilerinin alındığını kendisine tebliğ edilmeden duymamış olması olabilir. Belki TV izlemiyor.


VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN