Kayıttaki ses, açıkça 'bazı davalara el attıklarını' söylüyordu. Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, Ertosun'un derhal istifa etmesi gerektiğini anlatıyor. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel ise, "Bir kısım yüksek yargı üyeleri açıkça siyasete müdahale etmektedir." diyor.

Ağustos ayının ortalarına gelinmesine rağmen HSYK yaz kararnamesi hâlâ açıklanmadı. Kurul'da kriz olduğu yönündeki iddialar Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek tarafından yalanlandı. Ancak önceki gün internete düşen ses kayıtları, 'korsan kararname' iddialarının güçlenmesine neden oldu. Bir Yargıtay üyesine ait olduğu ileri sürülen ilk ses kaydında, geçtiğimiz yıl hazırladığı 'korsan kararnameyle' Kurul'un çalışmalarını kilitleyen Ali Suat Ertosun'un 'yeni bir olay çıkarma derdinde' olduğu aktarılıyor. Kendisine ait olduğu ileri sürülen ses kaydında ise Ertosun, "Dediğim gibi, biz bazı davalara el attık, bazı davalardaki hâkim ve savcıları değiştirmek istemeye kalkıştık, sanki kuyruklarına basılmış gibi, tabiri caizse, efendim, feveran ediyorlar." ifadelerini kullanıyordu.

Söz konusu ifadeler Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davaların HSYK'nın bazı üyelerinin ilk gündem maddesi olduğu fikrini güçlendirdi. 'Bazı davalara el attık' sözü hukukçuların tepkisini çekti. Uzmanlar, Ertosun'un açıkça anayasal suç işlediğini aktarıyor.

Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan ise HSYK'nın, Ergenekon ve faili meçhul soruşturmalarına bakan savcıların yerlerinin değiştirilmesi yolu ile davalara müdahale etmek istediğini anlattı. Kurul'un açık bir şekilde Anayasa'yı ihlal ettiğini vurguladı. Hâkim ile savcıların vicdani kanaatlerine göre bağımsız ve tarafsız görev yapmalarının imkansız hale getirildiğini söyleyen Özkan, "Anayasa'nın 138, 139 ve 140. maddesi hâkim ve savcıların bağımsızlığının etki altına alınmayacağını vurguluyor. Haklar, yasal güvence altına alınmasına rağmen geçmişte olduğu gibi bizzat HSYK tarafından ihlal ediliyor." dedi.

KÖPRÜLERİ ARTIK TAMAMEN ATMIŞLAR

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel de Ertosun'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının hukuk adına kaygı verici olduğunu belirtiyor. Petek, "Bir kısım yüksek yargı üyeleri açık açık siyaset yaparak, davalara müdahale ediyor." diye konuşuyor. HSYK üyelerinin bir bütün halinde bazı önemli davaların sonucuna müdahale ettiğini aktaran Gündel, davaların istedikleri gibi sonuçlanabilmesi için her türlü çabanın gösterildiğini ifade ediyor: "Kendilerinin istemediği hakim ve savcıları devreden çıkarmak için ciddi çaba gösteriyorlar. Yargı sürecini böylece etkiliyorlar. Kendilerini sorumsuz hissediyorlar. Artık köprüleri tamamen atmışlar. 'Biz yasalara uymak zorunda değiliz' diyorlar."




Zaman