Emekli Başsavcı Reşat Petek:
Son yaşanan olaylar yargı sistemindeki HSYK baskısını ortaya çıkaran gelişmelerdir. Özellikle aynı hakimin nöbetinde 19 tahliye yapılması, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 şüphelinin de serbest bırakılmasının aynı hakim tarafından yapılmasını kamuoyu dikkatle izliyor ve değerlendiriyor. Bu hakimin atandığı zamanlama da dikkat çekici. HSYK'nın yargı üzerinde yaptığı operasyon ve baskılar ve HSYK'nın bu konuda bir üyesinin Ergenekon sanıkları ile birlikte adının bazı olaylara karışmış olması şaibeleri gitgide artırdı. Erzurum özel yetkili savcılarının görevden alınması ile bu olaylar şaibede kalmayarak daha somut olarak HSYK'nın müdahalesi ortaya çıktı. İstanbul'daki son olay gösteriyor ki HSYK bu hali ile Türkiye'deki adalet ve yargı sistemine zarar veren üst kurum durumundadır.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: Son yaşanan tahliyeler, tutuklamalar ve bu olayların, HSYK ile ilgili bağlantısı vatandaşlar tarafından da algılandı. Önümüzdeki günlerde TBMM'nin HSYK'nın yapısının değiştirilmesi konusundaki düşüncesinde ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdi. Kamuoyu da son yaşanan olaylardan sonra anayasa değişikliği konusunda belli bir kanaate varmış olacak diye düşünüyorum. HSYK tarafından bu davaya sonradan verilen bir yargıç, bu davanın askerî mahkemenin olduğu yönünde şerh koydu. HSYK tarafından sonradan atanan üyelerin mercek altına alınması lazım. HSYK, görülmekte olan soruşturmalara müdahale ederek şaibe karıştırmıştır.

Eski Savcı Gültekin Avcı: 19 kişinin tekrar tutuklanması, olması gereken doğal bir gelişme. Yanlış inisiyatif bir şekilde düzeltilmiş oldu. Bir nöbetçi hakimin, davanın esasına nüfuz etmiş gibi tüm dosyayı, evrakı sonuna kadar incelemiş, karar verebilecek duruma gelmiş gibi 19 kişiyi serbest bırakması tuhaf bir şey. Ceza muhakemesinde sık karşılaşılan bir durum değil. Delillerin kaybolma riski, soruşturmanın devam etmesi ve serbest kalan kişilerin kaçma riski. Tüm bunlar dikkate alındığında tekrar tutuklanma kararı yerinde bir karar. HSYK'nın yaptığı atamaların mercek alınması gerekiyor.

Zaman